Македония в Топ 10 в света по най-добри условия за бизнеса, България - №39

Страната ни отбелязва спад в 6 от 10-те групи показатели според нов доклад на Световната банка

Александра Маркарян 26 октомври 2016 в 19:05 7487 4

Най-доброто място за правене на бизнес в света е Нова Зеландия. Това показва последният доклад "Правене на бизнес" на Световната банка. На второ място е Сингапур, на трето - Дания. Македония е в Топ 10, тя заема 10-ото място в света, а България е №39 от общо 190 икономики. Последна е Сомалия.

Държавите са измерени по 41 индикатора, обединени в 10 области. Сред тях са: условия за започване на бизнес (брой процедури, необходимо време, разходи, минимален капитал); необходими разрешителни за строеж; прокарване на електричество; получаване на кредит; защита на миноритарните инвеститори; данъци; условия за международна търговия; обявяване на несъстоятелност. Не са включени пазарът на труда и регулаторните индикатори.

Най-малко процедури за започване на бизнес се изискват в Нова Зеландия - една. Там е необходимо и най-малко време за попълването на необходимите за целта документи - половин ден. Словения е най-напред по отношение на необходимите разходи - там просто няма такива. В Австралия, Колумбия и още 111 икономики не изискват минимален капитал.

В 137 държави са били проведени реформи, свързани с регулациите на бизнеса през 2015/2016 г. Ръстът е с повече от 20% спрямо миналата година. Европа и Централна Азия са с най-висок среден брой реформи на икономика.

Най-голямото подобрение на условията за правене на бизнес е в Бруней, Казахстан, Кения, Беларус, Индонезия, Сърбия, Грузия, Пакистан, ОАЕ и Бахрейн. В тези страни има подобрение в три или повече от измерваните области.

В Казахстан са проведени 7 реформи, в Грузия и Беларус - съответно 5 и 4 реформи. Грузия например e засилила защитата на миноритарните инвеститори чрез увеличение на правата и ролята на акционерите при взимане на големи корпоративни решения и чрез изясняване на структурите по собственост и контрол.

България има една проведена реформа.

От всички 10 групи индикатори имаме напредък в две и спад в 6. При последните две няма промяна.

Страната ни слиза от 37-а на 39-а позиция в света в общата класация спрямо 2016 г. По отношение на основните групи индикатори спадът ни е с 4 места (от 78-о на 82-ро) при процедурите за стартиране на бизнес; с 1 място надолу сме в получаване на разрешителни за строеж (от 47-о на 48-о). Напредък имаме по отношение на получаването на електричество - изкачваме се с 6 места, от 110-о на 104-о. При условията за получаване на кредит спадът ни е с три места - от 29-о на 32-ро. При защитата на миноритарните инвеститори също има влошаване - слизаме от 10-о на 13-о място. При плащането на данъци обаче имаме подобрение, изкачваме се с две места - от 85-о на 83-о. При международната търговия запазваме 21-ата си позиция. Няма промяна и в групата за изпълнение на договорите - оставаме 49-и. Спад с 1 място (от 47-о на 48-о) има и при процедурите по обявяване в несъстоятелност.

В Македония, която е в Топ 10 на света и №1 за регион Европа и Централна Азия, започването на бизнес отнема 2 дни, което е значително по-малко от средния период за региона – 10 дни.

Страната има напредък в 6 от групите индикатори и спад в три. Една остава без промяна.

Миналата година Македония е била 16-а в света и сега се изкачва с 6 позиции в общата класация. Напредъкът при получаването на кредит е с цели 26 места, а на електричество - с 15 места. При защитата на миноритарните инвеститори страната отбелязва напредък с 9 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

3

Новак

26.10 2016 в 20:45

Май има разлика от 29 места, Професоре? Лошото е, че под управлението на Мутрафона "обединената" държава би изпаднала и от топ 40. Явно и по линия на Македония промиването на мозъци в България е доста голямо.