МААЕ: Росенергоатом спазва световните стандарти за ядрена безопасност

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2018 в 14:45 1350 0

Екип от експерти на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) потвърди, че „Концерн Росенергоатом“ (част от „Росатом“) се придържа към принципите за ядрена безопасност и използва добри практики, които могат да бъдат от полза за световната атомна общност. 

Генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров заяви: „Провелата се мисия ОСАРТ в „Концерн Росенергоатом“ се превърна не само в поредната стъпка към усъвършенстване на работата в нашата компания, но и в уникална възможност за пръв път цялата компания да получи независима оценка от МААЕ. До момента МААЕ е провела само две корпоративни мисии ОСАРТ – в чешката CEZ и във френската EDF. Изпълнението на препоръките на мисията, ще ни помогне и занапред да повишаваме нивото на експлоатационна безопасност на АЕЦ, а добрите ни практики ще допринасят за повишаване на нивото на безопасност в целия свят“.

Мисия ОСАРТ (Operating Sаfety Review Team) на МААЕ се проведе в „Росенергоатом“ между 11-27 ноември 2018 г.
„От гледна точка на МААЕ тази мисия премина много успешно. Експертите достигнаха до извода, че в „Росенергоатом“ всичко работи много добре. Всяка организация се стреми към подобрения, но това, което видях тук е истинска отдаденост към принципите за безопасност. Специално ще отбележа, че открихме много добри практики в областта на комуникациите и на поръчките, които се използват в Концерна. Те ще бъдат полезни за ядрената общност и ще позволят да се повиши ядрената безопасност не само на ниво конкретна държава, но и в световен мащаб“, заяви ръководителят на екипа от експерти на МААЕ Питър Тарен.

14-членната мисия включваше експерти от Германия, Китай, Канада, ЮАР, Словения, Великобритания, Франция, Япония, Чехия, Словакия и Иран.

Тя бе проведена в централата на „Росенергоатом“ и в три филиала на Концерна – Балаковската АЕЦ, Колската АЕЦ и Смоленската АЕЦ. Експертите се концентрираха в 9 направления: корпоративно управление, независим ядрен надзор, човешки ресурси, комуникации, техническо обслужване и ремонт, техническа поддръжка, опит при експлоатацията, поръчки, управление на авариите и противоаварийна готовност.

Проведени бяха интервюта с персонала от администрацията и от централите, наблюдавани бяха съвещанията им, анализирани документите, свързани с оценяването и комуникацията със заинтересованите страни.

Специално внимание бе отделено на ефективността на използваните политики за безопасност, отношението на персонала към работата и способността му да я изпълнява, методите за поддръжка, мотивацията и контрола, използвани от ръководството, както и състоянието на обектите и съоръженията на АЕЦ.

Експертите на МААЕ дадоха своите препоръки в шест области: корпоративно управление, независим ядрен надзор, ремонти, опит при експлоатацията, противоаварийна готовност и поръчки.

Екипът от МААЕ предаде проекта на отчета на ръководството на „Росенергоатом“ за коментари. Окончателният доклад ще бъде изпратен на руското правителство до 3 месеца. Отчетите на мисиите на МААЕ са обществено достъпни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови