Любомир Дацов за бюджета: Как да обясниш, че нещо е неразумно, когато се играе по тънката струна на пенсиите?

OFFNews 23 юли 2021 в 11:47 5339 0

Снимка Архив

Доста е сложно да обясниш защо нещо е неразумно, когато се играе по такава тънка струна, каквато е например увеличението на пенсиите - макар че не това е най-главното в тези изменения. Така Любомир Дацов - член на Фискалния съвет и бивш зам.-министър на финансите - отговори на въпрос за проекта за актуализация на бюджета за 2021 г., лансиран от служебния кабинет. В интервю за БНР той намекна, че става въпрос за популизъм и насочи вниманието към важните за бюджета показатели: стабилността; гарантира ли той развитие и бъдеща устойчивост.

Когато, хайде да не го наричаме точно "популизъм", се изкарват на преден план такива мерки, е много трудно да обясня защо трябва да бъдеш разумен - каза авторът на всички български държавни бюджети от 2001 г. до 2009 г., но настоя:

"За мен тази линия в момента, която прави служебното правителство, не се различава много силно от това, което направи правителството на ГЕРБ преди изборите. Те рязко се заиграха със заплатите и увеличаването на пенсиите, и то в посока неотговаряща и нямаща нищо общо с икономическите показатели. Ръстове, които наблюдаваме в бюджета от 25%, 30% спрямо предходната година, или по-, по-предходната, по никакъв начин не отговарят примерно на това, че имахме спад 2020 г. на БВП".

Според него посоката, към която тласка предложението на служебния кабинет, изобщо не отговаря на икономическите показатели. Въпреки това правителството на президента Радев, чийто хоризонт на управление е няколкомесечен, предлага доста дългосрочни изменения. И не само това - тези изменения фиксират и политики.

Дацов прогнозира икономически растеж над посочения от Министерството на финансите (3,5%). "Данните в момента показват, че може да се очаква растеж, който да стигне в отделните тримесечия над 5%", каза той и обясни: "Просто ефектът, който се получава след криза е като ефекта на махалото".

Според финансиста и в сегашния държавен бюджет, и в предложената актуализация приходите са подценени.

"Още когато бяха планирани като първоначален бюджет се виждаше, че се играе с тях. И при старата макрорамка щяха да дойдат повече приходи, а сега, при новата, се получава същото. Спрямо старите оценки имаме от 4 до 6 млрд. повече БВП, който ще бъде произведен тази година. Без никакви изменения в събираемостта, би трябвало да дойдат приблизително около 1,6 - 1,7 милиарда в бюджета, просто от променена икономическа активност.

През първото тримесечие БВП все още е отрицателен, минус 1,8%, ако се не лъжа, на годишна база. В същото време, данъчните приходи в бюджета са се увеличили с 10%. Тоест би се получила една чудесна спекулация, ако трябва да манипулираме цифричките и посланията. Старото правителство чудесно си е вършило работата в тази област, защото 10% нарастване на приходите при спад на БВП е чудесен резултат. Друг е въпросът, че ако погледнем вътре, виждаме различна структура на БВП. Виждаме, че спадът на растежа се получава от намалени инвестиции и силно намален износ.

(...)

Нарастването на потреблението е резултат от това, че бяха силно надути заплатите на чиновниците, приблизително 16-18%, просто заради изборите. Виждаме как това добавя повече приходи в бюджета. Друг е въпросът, че това няма как да бъде постоянно, защото не е нормално такова нарастване на тези заплати и никой не може да си позволи да го прави постоянно. То беше просто временно, преди изборите. Няма нищо ненормално в приходите, няма добавена стойност, просто икономическият растеж и неточната прогноза дават това нещо."

Математическите модели показват, че при очаквания БВП за тази година дефицитът трудно може да надхвърли 1%, 1,5%, каза още Дацов. А предложените разходи ще бъдат близо 2% повече от БВП, отколкото трябва - предупреди той. "Ако сметнете тези 2%, ще видите, че това са приблизително 2,5 милиарда, които бюджетът харчи повече."

За да не се застрашава стабилността и все пак да се намерят пари за пенсии, той предложи друго:

"Още от самото начало в бюджета бяха набити кухи разходи. Нека да отидем към оптимизация на тези разходи и свиването им. Преструктурирането на тези разходи да се прехвърли действително към неща като пенсиите".

Финансистът посочи и друго: "Виждаме, че приходите, които идват от икономическия растеж и не са били предвидени, отново се харчат".

Той обори и хипотезата, че бюджетът ще бъде балансиран: "Приходите ще бъдат около милиард и 600 хил., а предложената актуализация е за милиард и 800 млн. Разликата идва от това, че се предвижда към края на годината да дойдат първите аванси от Фонда за развитие. Да, но това са средства, които трябва да се похарчат следващата година и ако ти ги включиш тази година, следващата ще трябва да компенсираш с обратен знак. Такива са правилата".

При тв представянето на проектокабинета на ИТН, още преди изборните резултати от вота на 11 юли да бъдат обявени от ЦИК, Слави Трифонов номинира Дацов за икономически министър. Ресорът - икономика, а не финанси - предизвика учудване. На въпрос за евентуалното участие на финансиста в бъдещ кабинет Дацов отговори:

"Близо 30 години вече работя това, за което разговаряме. Ако ме поканят, ще работя с удоволствие в това правителство и ще направя каквото мога по силите си за държавата".

Той беше категоричен, че твърдението, че е вероятен бъдещ подуправител на БНБ, е спекулация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови