Кризата в Украйна и Русия може да потопи Биткойн под $30 000

Конфронтацията между Украйна и Русия повлича надолу цените на криптовалутите.

OFFNews 25 февруари 2022 в 08:22 3104 0

Биткойн поевтиня на фона на продължаващата криза между Русия и Украйна, която според анализатори може да тласне най-търгуваната криптовалута в света под 30 000 долара.

Руският президент Владимир Путин нареди на войски да навлязат в сепаратистките части на Източна Украйна, само няколко часа след като подписа декрети, с които призна независимостта на подкрепяните от Москва региони - Донецк и Луганск, съобщи CNN.

"Перфектна буря”
Във вторник биткойнът леко се понижи до 37 452 долара, след като падна до двуседмично дъно от 36 350 долара.

Етериумът се понижи с близо 1% до 2 582 долара, а догекойнът - с 2,5% до 0,183102 долара.

Акциите също поевтиняха, като Dow Jones Industrial Average се понижи със 100 пункта до 33 914 в предварителната пазарна търговия.


"Кризата в Украйна, допълнена от нарастващите лихвени проценти в САЩ може да създаде перфектната буря, която да срине финансовите пазари", коментира Александър Иванов - основател на Finansiv, една от водещите компании в крипто сектора.


Конфликтът в Украйна е създал повече несигурност на криптопазара, в допълнение към предстоящото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, което допълнително подлага на изпитание отдавна приветстваната идея, че биткойнът може да служи като актив, който да служи за съхранение на стойност по време на икономически или геополитически хаос.

Иванов заяви, че е много вероятно увеличеното институционално участие в търговията с криптовалути от 2020 г. насам "да е направило крипто пазарът по-чувствителен към тенденциите за намаляване на риска от страна на инвеститорите".

“Не трябва да забравяме, че неудържимият ръст на всички активи през последните няколко години е следствие на масовото печатане на пари, от страна на федералния резерв на САЩ, а този ръст неминуемо ще има своя край", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови