Как китайски маратонки поскъпнаха от £270 на £378: 2021-ва, Брекзит и е-търговията

Нови условия и за пазаруването от AliExpress от лятото

Мая Младенова 18 януари 2021 в 16:09 10686 0

Снимка Pixabay

2021 година ще промени международната е-търговия. Окончателното влизане в сила на Брекзит от 1 януари и новите ДДС правила на ЕС за електронна търговия са двете ключови събития, чийто ефект рано или късно всеки ще усети. Българските потребители вече почувстваха тези промени, а други предстоят след средата на годината. 

В последните години изгодните оферти в британските сайтове ги превърнаха в любими източници на най-различни стоки - от детски храни и памперси до електроуреди, смартфони, дрехи, обувки и др. Друго голямо място за пазаруване е китайската платформа AliExpress. През 2021-ва обаче условията и на двете места се променят. Рано е да се каже какъв ще е крайният резултат, но някои тенденции вече се очертават.

Брекзит: Повече формалности, по-висока цена, но бял флаг няма

Очаква се поръчките от британски сайтове да намалеят чувствително в идните месеци, поне докато пазарът намери начин да заработи плавно по новите правила.

Дългоочакваната търговска сделка за Брекзит бе сключена в последния момент и това бе добра новина, защото означава безмитна търговия между ЕС и Великобритания. Дотук добре, но следват няколко "но". Макар мита да не се налагат, за всяка пратка се попълват митнически документи с подробна информация, фактура, сертификат за произход и др. документи. Пратката трябва да премине през митница или митническо бюро/склад, а след това да се плати местно ДДС. Това означава по-бавна доставка, по-висока цена и повече ангажименти за потребителя. 

Поръчките на стоки на съвсем ниска стойност вероятно ще станат рядкост, тъй като разходите за самите поръчки ще надвишат стойността им. Обикновено митническите декларации се попълват от транспортната фирма срещу такса.

Висящ е въпросът и с облагането с ДДС - дали, третирайки Великобритания като трета страна, България ще начислява 20% ДДС върху внесените оттам пратки и откога. В момента за пратки под 30 лева не се плаща ДДС, но промени предстоят съвсем скоро (виж по-надолу). От юли 2021 ЕС въвежда ДДС за вноса на евтини стоки (под 22 евро) от трети страни. 

Една от големите фирми доставчици на пратки от Великобритания, Gab_Co, вече обяви, че спира курсовете си оттам и съветва клиентите си да пазаруват от сайтове в Германия и други страни в ЕС. Фирмата обяснява, че ѝ е невъзможно да набави изискваните документи за всяка пратка и да ги окомплектова, тъй като не разполага с част от информацията. "Все още не е ясно дали и на кои пратки в България ще се начислява ДДС, което няма нищо общо с митата и таксите, от които повечето от пратките са освободени (споразумение за Brexit)", пишат от Gab_co.

Друг голям доставчик на пратки - GGBG, обяви, че ще продължи да приема пратки, но ще промени условията си. Фирмата планира да попълва документацията от името на клиентите, като таксува за това фиксирана цена между 2,99 и 4,99 лв./кг тя ще включва всички митнически такси и ДДС.

В същото време някои големи британски търговци съобщиха, че спират доставките си към континента.

Брекзит вече роди куриози

Клиенти в Европа вече са били принудени да платят митнически такси, за да освободят поръчките си от Верликобритания. Някои такси куриозно надвишават цената на поръчката. Мъж в Марсилия разказва как поръчал рафт за баня от Next за £47, а в деня на доставката получил бележка, че трябва да я освободи срещу €30. "Беше като искане на откуп", казва мъжът пред британския в. "Гардиан". Клиент във Франкфурт споделя, че трябвало да плати €102 евро такси върху поръчката си за облекло за велосипедисти. Изданието цитира пример с маратонки, поръчани от британски сайт за £270, но произведени и доставени от Китай, чиято крайната цена е скочила до £378 заради начислено мито от 16,9% и френски ДДС от 20%.

Горният пример е възможен, тъй като въпреки Брекзит-сделката за безмитна търговия мита ще се начисляват за поръчани от Великобритания стоки с произход е от трета страна. За произведени във Великобритания стоки няма да има мита, освен ако не са на стойност над €150.

Китай - глътка въздух за бизнеса, ДДС за потребителя

От 1 юли 2021 г. Европейският съюз въвежда нови ДДС правила за електронната търговия. Ключовата промяна там е, че ДДС ще се заплаща дори за стоки на ниска стойност - под 22 евро. Досега в ЕС се внасяше огромно количество дребни пратки на ниска стойност, за които не се плащаше ДДС. Такива да и пратките от AliExpress.

Целта е европейските търговци и производители да работят при равни условия с тези от трети страни.

Според председателя на Българо-китайската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев досегашната ситуация е изкривявала пазара. За дребни поръчки (до 30 лева - б.а.) от AliExpress досега не се плащаше нито мито, нито ДДС, а за потребителите не важат гаранциите на европейските регулации - те могат евентуално да повдигнат т.нар. dispute (диспут) пред търговеца за рекламация на стока, обяснява той. Докато търговците в ЕС са длъжни да приемат стока за замяна, да върнат парите и пр., китайските търговци нямат това задължение. За сметка на това много от тях го правят доброволно, за да си спечелят по-висок потребителски рейтинг, респ. повече доверие и поръчки.

"Новите правила ще се отразят добре на европейските потребители и производители. Може би малко ще вдигнат цените, но потребителят слабо ще го усети", прогнозира Лъчезар Динев пред OFFNews. "Опасенията ми са единствено да няма реципрочни мерки и в платформата за кросбордът търговия, чрез която чужди търговци продават в Китай. Тя се използва за тестване на пазара. Ако забележат интерес, предприятията тогава се насочват към традиционната търговия", поясни той. Според него в тази платформа български фирми продават стоки като козметика и вина. Българо-китайската търговско-промишлена палата редовно организира онлайн обучения за фирми, учейки ги как да търгуват с Китай.

Обяснителнитe бележки за новите ДДС правила за електронна търговия вече са публикувани и на български. Оттам става ясно, че освобождаването от ДДС при внос на малки пратки до 22 EUR ще бъде премахнато и ще бъде създаден нов специален режим за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети територии или трети държави, със собствена стойност, ненадвишаваща 150 EUR, който се нарича „обслужване на едно гише при внос (IOSS).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!