Брекзит слага край на евтиното пазаруване от Великобритания

Георги А. Ангелов 18 декември 2020 в 14:01 18704 0

Снимка pixabay.com

Великобритания излиза от Европейския съюз на 1 януари. Ако дотогава няма подписано търговско споразумение с ЕС, освен всичко друго, това означава и край на евтиното онлайн пазаруване от британски магазини за българи. Стоките ще поскъпнат. Причината е, че ще има мито и ДДС за пратките от там, тъй като Островът ще е трета страна за страните от Съюза.

Изгодното пазаруване от британските версии на eBay, Amazon и редица магазини доведе до нуждата от евтини и бързи доставки, която ниша беше запълнена от редица малки фирми. Част от тях вече обявиха, че спират доставките, ако Великобритания излезе без сделка. Други са в очакване ситуацията да се проясни, а трети са решени да продължават с бизнеса си и имат обявени дати за доставки и през януари.

От една от куриерските фирми, доставяща предимно от Англия, препоръчват на потребителите си да се насочат към немските електронни магазини. Повечето куриери, специализирани в доставка на стоки от електронни магазини от кралството, са отворили офиси в Германия или са в процес на отваряне на такива.

Митница на износ и при внос 

Световният лидер в доставките DHL е по-добре подготвен от българските си конкуренти, които работят на доста по-ниски цени, и вече е публикувал информация за това какво се променя при пращането на пратки за Европа. След 31 декември 2020 г. е вероятно да се наложи да предоставите митническа декларация при изпращане на пратки до Европа, предупреждава търговците от Кралството DHL. Малките български фирми използват свои адреси в Обединението кралство за доставка, което означава, че те трябва да попълват тези декларации или да измислят начин клиентите да правят това онлайн.

При получаването в България стоката също ще трябва да премине през митница. Това означава, че гореспоменатите фирми ще трябва да се регистрират като митнически агенти или клиентите да ползват външен такъв. В момента Български пощи изпълняват такава функция при внос и доставка на стоки от страни извън ЕС. Услугата се плаща от потребителя.

Тарифите 

В момента действащите тарифи за страни извън ЕС са такива:

Не се плаща мито и ДДС, ако пратката е до левовата равностойност на 30 лв. Между 30 лв. и 150 EUR не се дължи мито, но се дължи ДДС (20%). Когато общата стойност на стоките в пратка надвишава левовата равностойност на 150 EUR се дължи и мито, и ДДС.

Това освен че ще оскъпи стоките, ще доведе и до забавяне при доставка и получаване на стоките от Великобритания. Източници от Външно очакват транспортен хаос в първите дни на Брекзит и голямо забавяне на транспорта, тъй като митниците на кралицата ще се сблъскат с натоварване, на каквото не са били подлагани от десетилетия.

Хаос при полетите, по-високи такси за студентите

Това е само част от последиците на Брекзит без сделка, с които ще се сблъскат българите, които не живеят в Обединеното кралство. За бъдещите студенти се очаква сериозно поскъпване на висшето образование на Острова, според сегашните намерения на правителството на Борис Джонсън. Досега гражданите на ЕС плащаха същите такси като британците.

Ще има хаос и при полетите поне в първите месеци без сделка в ЕС. Причината е, че България и Великобритания нямат споразумение за самолетните полети, последното такова е подписано още при Тодор Живков и предвижда един полет седмично на несъществуващата авиокомпания “Балкан”.

Българското министерство на Външните работи в момента анализира всички възможни последици и промени и ще ги оповести в момента, в който стане ясно дали ще има споразумение между Брюксел и Лондон или не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови