Кабинетът ''Денков'' само за месец похарчил 3 милиарда лева от резерва

OFFNews 09 април 2024 в 15:45 5210 2

финанси
Смяната на караула.

Фискалният резерв на България само за един месец е намалял с 3 млрд. лв. - от 12,9 милиарда лева той се е стопил до 9,9 милиарда лева. Това се разбра от изявление на вече бившия финансов министър Асен Василев, който днес предаде поста на Людмила Петкова. Според него в момента имало много добра събираемост на данъците и резервът бил "напълно достатъчен при изискуем минимум от 4.5 млрд. лева".

„Основните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането ни в еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и постигането на пълноправно членство в Шенген“. Това заяви новоназначената за вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

Тя и Василев съобщиха, че на 12 април в Люксембург предстои провеждането на редовното заседание на ЕКОФИН. Непосредствено преди него ще бъде подписано споразумение за партньорство между Република България и Европейската комисия за изпълнение на информационната кампания за еврото, съгласно одобрената Комуникационна стратегия.

По отношение на процеса по приемането на еврото, вицепремиерът Петкова уточни, че проектът на Закон за еврото е изготвен, публикуван е за обществено обсъждане, след това трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и приет от парламента, предстои и приемането на подзаконовите нормативни актове, които са свързани с еврото.

Министър Петкова посочи, че друг основен приоритет на МФ е проектът за създаването на единна приходна агенция, в която се вливат НАП и Агенция „Митници“. Определен е съвет, който да отговаря за проекта, сформирани са координационна група и работни групи от двете агенции и от специалисти от Министерството на финансите, които ще работят по това преструктуриране. „В момента основното е да бъдат подготвени всички законодателни промени, които са необходими за реализиране на проекта, и след това и подзаконовите нормативни актове, но се работи паралелно. Не се предвижда съкращаване на служители от двете агенции. Всички експерти ще бъдат използвани максимално като капацитет, като заради Шенген една част от функциите ще отпаднат, но пък ще бъдат насочени към други функции“ – категорична е Людмила Петкова.

„Основният приоритет на служебния кабинет е провеждането на изборите. План-сметка за тях е готова, тя е в размер на 100 млн. лв., ще я предложим за одобрение от Министерския съвет, като допълнително ще има разходи, които са по сметката на ЦИК – те са за бюлетините, за софтуер и за поддръжка на машините. Това ще се случи в сряда или в четвъртък, зависи от обнародването на указа на президента за изборите“, коментира заместник министър-председателят и министър на финансите.

В отговор на медиен въпрос, вицепремиерът Петкова увери, че гласуваните промени в Народното събрание, свързани с осигуряване на по 75 лв. за великденските надбавки на пенсионерите с най-ниски пенсии, са обезпечени със средства по бюджета на Националния осигурителен институт и няма проблем за тези средства.

Бившият министър на финансите Асен Василев уточни, че приходните агенции са си свършили много добра работата – по последните данни, които са от 5 април, събраните приходи от НАП са с почти 15% повече, отколкото за същия период на миналата година, а събраните приходи от Агенция „Митници“ са с около 7% по-малко, основно заради ДДС от внос на петрол, тъй като „Лукойл Нефтохим“ работи на половин капацитет в началото на годината, съобщава БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

09.04 2024 в 23:12

"Министър Петкова посочи, че друг основен приоритет на МФ е проектът за създаването

на единна приходна агенция, в която се вливат НАП и Агенция „Митници“."


345

1

Джендо Джедев

09.04 2024 в 15:54

Л@йнометието почна с пълна сила! Когато Боце харчи от резерва или строи руски тръби с наши пари - нема ядове! Ма когато някой друг барне - "Аууууууу! Анатема!". Стар трик на мафията! :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки