Стоян Александров: Цели се обезценяване на кредитите, отпуснати от КТБ

OFFNews 20 септември 2014 в 10:11 8197 3

Стоян Александров

"Крайната цел не е да се оздрави банката, а портфейла на КТБ. Кредитите, които са дадени при една несъстоятелност биха се обезценили и това е крайната цел".

Това обяви пред Нова телевизия финансистът Стоян Александров. Той е кандидат-депутат в листите на "Движение 21" на Татяна Дончева.

"В УС на БНБ следва гаф след гаф. Има неистов страх да се заеме определена позиция, а явно има и зависимости към някого. Искров говори глупости. Но казва, че споделя мнението на целия Управителен съвет. Затова се шегувам, че сега хората ще поискат не оставката на Искров, а на всички в УС”, коментира Александров.

Според него БНБ и квесторите трябва да дадат информация каква част от депозитите са на фирми и каква на граждани. По негово мнение голяма част от парите са на фирми.

"Трябва да бъдат направени всички възможни стъпки, за да бъде спасена КТБ. Ако се стигне до несъстоятелност, въпросът е да се ограничат щетите за банковата система”, смята бившият съветник на УС на БНБ и бивш председател на Сметната палата Валери Димитров.

Според бившия подуправител на Централната банка проф. Емилия Миланова изначално фигурата на специалния надзор над КТБ е сбъркана.

"УС на БНБ не знае точно какво прави по казуса. Жалко е, че не са си прочели закона и не знаят философията му. Това е оздравителна процедура и тя трябва да се проведе за кратко време – такава в момента няма. Ако се удължи с още 1-2 месеца може да се стигне до пълна ерозия на капитала”, смята проф. Миланова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!