Графика: За 4 часа утре токът на енергийната борса ще е почти безплатен

OFFNews 24 март 2023 в 18:07 8991 1

графика
Графика на цената на тока на БНЕБ за утре.

Икономистът от Института за пазарна икономика Георги Ангелов публикува много любопитна графика за цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса. От нея се вижда, че от 11 до 15 часа утре токът у нас ще е на цена близка до нулата.

Ангелов посочва, че пазарът се връща към ситуацията от преди енергийната криза, а износът на България на ток спада драстично.

Той повдига и темата за необходимостта за изграждането на вятърни паркове в България, които да се допълват със соларите, осигурявайки производство на електроенергия пред нощта и през зимата, когато има повече вятър. 

Ето и цялата публикация на Георги Ангелов във фейсбук:

Утре - евтин ток, а по обяд практически безплатен. Това са цените на едро на борсата в България, а и в почти цяла Европа.

Енергийната криза постепенно и сигурно си отива, с нея си отиват и свръхпечалбите на българската енергетика - тези свръхпечалби, които някои се надяваха да продължат още 40 години. България беше сред най-големите печеливши от енергийната криза - заради рекордния износ на ток на рекордно високи цени. Но енергийната криза си отива, с което приключват и лесните времена за електроенергетиката.

Най-сигурният индикатор е, разбира се, износът на ток на България. От началото на годината до момента износът на ток се е сринал с 51% в реално изражение (от 2 899 385 MWh миналата година на 1 415 380 MWh тази година). И ако това не ви се вижда много, данните за последните две седмици са още по-показателни - сривът на износа на ток през последните две седмици е 72% на годишна база.

Съответно, при спадащ износ на ток резултатът е намаление на производството на ток. Логично, намалението е концентрирано в най-скъпите централи (ТЕЦ-овете на въглища). Това ни връща към една добре позната ситуация от преди енергийната криза когато голяма част от енергийните мощности не се използваха, тъй като нямахме нужда от този ток.

Спомняме си, че в онези времена държавната ТЕЦ Марица Изток 2 почти не работеше, постоянно трупаше загуби и беше в перманентна финансова криза. Пак вървим натам, но това ще се разпространи и върху "американските" централи, тъй като техните дългосрочни договори изтичат в следващите няколко години и те също ще трябва да започнат да работят на (ниски) пазарни цени.

Междувременно, и в България, и в региона растат инсталираните соларни панели, което ще свалят цената на тока в светлата част от денонощието. И това ще обърне цените на тока - исторически токът винаги е бил евтин през нощта и скъп през деня. В новата среда, обаче, ситуацията се обръща и токът все повече ще става евтин през деня - което всъщност ще е много полезно за бизнеса.

Соларите, обаче, произвеждат ток само при слънчево време и затова в други страни освен соларни панели се инвестира и във вятърни паркове. Вятърните паркове произвеждат евтин ток когато има силен вятър, а това е обикновено нощем и през зимата - съответно, вятърната енергия добре се допълва със слънчевата. В България засега никой не мисли за такъв баланс - тук практически всички нови енергийни мощности са соларни, без никакви вятърни паркове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!