Говори се, че 'Дунарит' е на Цветан Василев и това не притеснява никого, смята Караниколов

OFFNews 27 септември 2017 в 09:00 5583 5

Говори се, че 'Дунарит' е на Цветан Василев и това не притеснява никого, смята Караниколов

Министърът на икономиката Емил Караниколов обвърза обявяването на "Дунарит" за публична продан с името на банкера Цветан Василев. 

Пред Нова тв той отговори на нападките за "плячкосване" на дружества от военно-промишления комплекс (ВПК). По думите му с действията правителството защитава държавния интерес. "Относно "Дунарит" - крайният собственик е една офшорка на Вирджинските острови, това не е ли притеснително?", попита Караниколов. На въпрос на водещия чия е тази офшорка министърът обясни, че не знае и именно за това се правели офшорните компании. След това обаче уточни, че се "говори, че е на Цветан Василев". 

"Това никой не го притеснява, притесняват се, че в държавата може да влезе едно дружество. Защо? - защото държавата била лош стопанин", каза Караниколов и обясни, че има "калпави стопани".

Той допълни, че не става въпрос за национализация на предприятието, а за публична продан, на която може да се яви всеки. 

"Когато едно дружество от ВПК, крайният му собственик е една офшорка, когато има публична продан с наддаване, не виждам какъв е проблемът", каза той.

Според него критиците на правителството не защитавали националния интерес. По думите му комисията за конфискация е защитила националния интерес, като блокирала вписването на "Емко" като собственик в "Дунарит". "Тях не ги притеснява това, че държавата може да бъде ощетена, а те са държавници в тази схема, а ги притеснява това, че държавата ще бъде собственик. При повечето от тях има теза, че държавата е лош стопанин. Държавата не управлява сама дружествата, пак казвам - има калпави мениджъри", каза Караниколов.

По думите му в момента с "Дунарит" "няма никакви проблеми" и производственият процес в предприятието не е спирал. "Дунарит няма абсолютно никакви проблеми, няма проблем с лиценза", каза той и опроверга информацията, че лицензът на предприятието е отнет и че има блокирани сметки.

За отнетия лиценз на "Емко" той поясни, че на 6 октомври ще се проведе на междуведомствения съвет, който разглежда лицензите и се надява "въпросът да бъде решен".

Самите работници в завода обаче потвърдили, че имало нарушения. Караниколов обясни, че "за съжаление" законът е такъв, че при подобни нередности - като съхранението на контейнери на производствената площадка, се изисквало отнемане на лиценза за износ, а не на този за производство. Според него е логично да се спира именно вторият лиценз и сега министерството подготвяло подобна законова промяна.  

По думите му в случая с "Емко" имало и друг вариант:

"Дружеството трябваше да предприеме незабавни действия за отстраняване на нередностите. Основната, която беше – 100 контейнера на производствената площадка, това законът го забранява".

Караниколов обясни, че по отношение на дружеството не тече друга процедура. "По никакъв начин не искаме да придобиваме това дружество", каза още министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

28.09 2017 в 18:37

Ами аз не виждам причина Василев да тегли от румънските сметки, ако не е негов.

12392

4

мгергов

27.09 2017 в 15:03

Имам чувството, че за Василев само се "говори", а никой никъде не иска да се задейства!

12284

3

Kristiano789

27.09 2017 в 11:07

Тоя Цветан Василев във всякакви мръсни схеми е намесен, но това наистина никого не притеснява, щото не могат да му хванат цаката и да го осъдят. И докога ще е така, не знам. Смешна работа. Всички знаем какъв е, ама си мълчим и му гледаме сеира. По-скоро той гледа нашия и се надсмива.

7930

2

jkljkl123

27.09 2017 в 09:57


Подлогите на Де(бе)ляан П. , включително този министър , като ги хванеш на тясно веднага почват да се оправдават със Цв. Василев.

Документално собственикът на Емко е ясен (Емилиян Гебрев) и той може да има каквито си иска отношения с Василев - това не е оправдание държавата да открадне собствеността му и да я подари на Де(бе)лян.

И като толкова се притеснява от офшорки защо държавата изкупи дълга на офшорката на Пеевски и после не иска да си прибере парите от длъжника.

Най-слабият министър в цялата история на българските министри.

12256

1

Stamboloff

27.09 2017 в 09:20

Все още не разбирам защо Цветан Василев не е осъден досега и да му се конфискува каквото законът повелява. Иначе намирисва работата като че ли е измислена от Антон Тодоров. Той има да си отработва, ама другите...