Гарантираните влогове ще се изплащат до 7 дни

Срокът тече от момента, в който парите са неналични за вложителя

Нели Чолашка 05 февруари 2015 в 17:29 4031 2

Гарантираните влогове в банките - до 196 хил. лв., ще се изплащат в бъдеще в срок от 7 работни дни, след като са станали неналични.

Това предвиждат промените в Закон за гарантиране на влоговете в банките, внесени от Министерския съвет, които бяха приети днес на първо четене от парламентарната бюджетна комисия.

След като КТБ беше поставена под особен надзор, стана ясно, че вложителите не могат да получат дори гарантираната сума, защото съгласно действащото законодателство изплащането на депозитите се извършва едва след отнемане лиценза на съответната банка.

Кабинетът на Бойко Борисов бързо подготви промени в Закона за гарантиране на влоговете, след като беше сформиран, тъй като в края на септември 2014 г. Европейският банков орган уведоми БНБ за откриване на процедура по разследване срещу България за нарушение на правото на ЕС във връзка с неспазване сроковете за изплащане на гарантирани депозити.

С промените се уточнява от кой момент започва да тече срока, в който трябва да се изплати гарантираната сума - решение на БНБ за отнемане на лиценза за банкова дейност; решение на БНБ, с което се установява, че влоговете са неналични и банката е неспособна да ги изплати; акт на съдебен орган, постановяващ решение, което препятства предявяването на вземанията на вложителите срещу кредитната институция.

С промените се запазва таванът за гарантирани влогове - 196 хил. лв., като се прави изключение при някои събития – продажба на имоти за жилищни нужди, развод, брак, пенсиониране и др. В тези случаи гарантираната сума е 250 хил. лв., но при ограничен срок от 3 месеца.

Предвижда се също така да отпаднат встъпителните вноски на банките във Фонда за гарантиране на влоговете, а годишните премийни вноски ще се определят на базата на размера на гарантираните депозити в съответната банка и рисковия й профил. Така някои банки ще плащат по-висока вноска, а други – по-ниска.

Определянето на годишните премийни вноски ще стане със специална наредба на фонда, обясни Цветанка Михайлова от Дирекция „Държавен дълг и финансови пазари“ в Министерството на финансите.

Депутатите от бюджетната комисия 

отхвърлиха законопроекта на БСП Лява България за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, с който се предлагаше БНБ да може да финансира фонда със средства от резервите си.

В законопроекта на БСП се предлагаше също така да се даде възможност на Фонда да изисква авансово вноските на банките, както и му се предоставя възможност премията да бъде повишена до 2% от общия размер на влоговата база за предходната година а период от 3 години.

БНБ сезира Европейската централна банка (ЕЦБ) за законопроекта на левицата, а тя на свой ред излезе с отрицателно становище с мотив, че предложението нарушава европейските правила за държавното финансиране.

За какво са тия резерви – за да си правим цветна снимка с тях ли? Резервите затова са резерви, да бъдат използвани в критична ситуация. Тези пари могат да бъдат използвани, без да се накърнява и рискува законът за паричния съвет”, коментира червеният депутат Румен Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!