Fibank награди най-добрите български фирми за 2015 година (снимки и видео)

Александър Новков 25 ноември 2015 в 09:45 4854 2

Снимка Сергей Антонов

Проведе се четвъртото издание на конкурса "Най-добра българска фирма", организирано от Fibank.

На церемония в националната галерия "Квадрат 500" бяха отличени най-успешните български фирми за 2015 година.

Жури в състав: Васил Христов - Изпълнителен директор на Fibank, Венелина Гочева - Управител на „Медийна група България Холдинг”, Лъчезар Богданов - Управляващ партньор в „Индъстри уоч“, Йордан Матеев - Главен редактор на списание Форбс България, Емил Хърсев - Финансист и Кънчо Стойчев - Съосновател на ББСС „Галъп Интернешънъл“, избра победителите измежду 231 участващи компании.

Участниците се състезаваха в 5 категории: "Средни и големи фирми", "Микро и малки фирми", "Стартиращ бизнес", "Фирма на публиката" и "Проектофинансиране за бизнес таланти".

Финансистът Емил Хърсев сподели, че избирането на победелите е било изключително трудно, но основен критерий е бил фирмите победители да се отличават със собствена идентичност, постижения и култура.  

Призът за най-добър "Стартиращ бизнес" беше присъден на "Доместина" ООД, занимаваща се с предлагането на домашни помощници онлайн и представляваше монета от лимитираната серия на БНБ - Съкровищата на България "Пегас от Вазово" 

За победител в категория "Микро и малки фирми" беше избрана "Велдим 1" ЕООД, занимаваща се охранителни системи, климатични системи и сградна инсталация. Първа награда в категорията представляваше колекционната серия от монети "Панагюрско съкровище", придружена от карта с най-известните тракийски съкровища, намерени в българските земи, и сертификат, който, освен техническите данни на монетите, включва и подробна информация за Панагюрското златно съкровище. Наградата беше връчена от съоснователя на ББСС „Галъп Интернешънъл“ Кънчо Стойчев, който изрази мнение, че трябва да се обръща повече внимание на малките фирми, защото при растежа си те имат най-голям потенциал да наемат нови хора и да тласкат икономиката напред.

За победител в категория "Средни и големи фирми" беше избрана "Балкан" АД Монтана, занимаваща се с изработка на метални изделия, складово обзавеждане и всякакъв вид тръбни и телени конструкции. Тя беше удостоена с лимитирана серия от 3 монети от колекционна серия "Български символи и традиции" и подробен сертификат на български и английски език.

За най-добра "Фирма на публиката" беше отличена "Индустриални батерии" ЕООД от град Търговище. Фирмата е специализирана в производство и търговия на акумулаторни батерии. Победителят си тръгна с Монета „Българска роза“, произведена в Новозеландския монетен двор.

За първи път в историята на конкурса беше представена категорията "Проектофинансиране на бизнес таланти". В нея бяха поканени да участват хора с иновативни бизнес идеи. Голямата награда за победителя в категорията беше беше финансиране в размер на 15 хил. лева. С призът беше отличен Георги Халачев за своята софтуерна система за управление на бизнес и жилищни сгради.

OFFNews имаше възможността да поговори накратко с него за това какви са основните трудности пред една нова идея, как се заражда тя и какво развитие може да се очаква от нея.

Как Ви дойде идеята да се занимавате с тази дейност?

В продължение на 15 години бях в корпоративния сектор - работех в една софтуерна компания, където правехме широк набор от продукти за бизнеса. През последните години от престоя си там имах контакт с подобни компании и виждах, че в различните сектори – жилищния, корпоративния и като цяло в компаниите, които управляват подобен вид бизнес, всъщност съществува проблем. Той не беше във фокуса на компанията, в която работех, за да го адресирам. След като напуснах компанията, направих свои проучвания, намерих съмишленици и създадохме екип, който да адресира специално тези проблеми.

Кои бяха основните трудности, пред които се изправихте, когато стартирахте проекта?

Най-трудното беше от къде да започнем и какво да направим. Трудно е също да се намерят правилните хора, с които да бъде създадена компанията, която дълго време да работи и да може да е устойчива за идеята си. Човек има ли устойчив и единомислещ екип може да продължи дълго напред. Второто нещо е валидирането на идеята т.е. да разбереш дали тя е само твоя и дали наистина има бизнес приложение.

Изненадан ли сте, че бяхте избран за победител в категория „Проектно финансиране за бизнес таланти“?

Определено съм много изненадан и тази награда е голяма индикация, че идеята ще има развитие в корпоративния сектор, защото Fibank всъщност е една от компаниите, които имат много активи за управление и явно са видели в това някакъв потенциал.

Каква е следващата стъпка в развитието на вашата идея?

По-масов пазар, популяризиране на идеята и навлизане на пазарите, които сме си определили. На първо време България, а впоследствие и околните държави.

Победителят във всяка от категориите получи и плакет на конкурса, а номинираните на второ и трето място - специална грамота за участие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови