БНБ потвърди, че Кристалина Георгиева иска втори мандат в МВФ

OFFNews 08 март 2024 в 15:42 1783 0

Кристалина Георгиева

Снимка БТА/Архив

Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева ще се кандидатира за втори мандат, става ясно от съобщение на БНБ.

Потвърждението идва, след като "Блумбърг" писа по-рано, че Георгиева е заинтересована от втори петгодишен мандат.

В качеството му на управител на МВФ за България управителят на БНБ Димитър Радев съобщава, че е провел телефонен разговор с Георгиева, в който двамата обсъдили възможността тя да бъде номинирана за втори мандат в МВФ. Радев попитал дали Кристалина Георгиева желае да продължи да изпълнява тази длъжност и тя потвърдила, че "за нея ще е чест да го направи, ако получи подкрепата на членовете на МВФ".

"Кристалина Георгиева спечели високото уважение и доверие на страните членки на МВФ през годините на мандата си като управляващ директор на фонда. Под нейно ръководство МВФ подкрепи глобалната икономика с широкомащабно финансиране на близо 100 страни членки, докато се справяха с COVID пандемията, войната в Украйна и кризата с разходите за живот. Много от моите колеги, управители на МВФ, биха искали да я видят като управляващ директор на институцията за втори мандат – мнение, изразено и от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Сао Паоло", коментира Димитър Радев.

В тази връзка, българските власти ще продължат да се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията, завършва съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика