Бизнесът отново настоя за реформа на КТ и болничните

Ирина Евгениева 24 януари 2020 в 16:54 2175 0

От АОБР настояват за спешни мерки срещу злоупотребата с болнични листове, отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, както и промяна в трудовото и социалното законодателство, за да се ограничи недостига на работна сила.

Това за пореден път обявиха работодателите на пресконференцията на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която представи приоритетите си за 2020 г.

През 2020 г. очакваме много по-голям ръст на БВП, според прогнозата на финансовото министерство той ще е близо 127 млрд. лева, това е ръст, който идва от икономиката, заяви Кирил Домусчиев, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Той отчете и рекордно висок износ за миналата година - близо 17 млрд. евро по данни за първите 7-8 месеца, и допълни, че българската икономика работи качествено и конкурентоспособно.

По данни на Международния валутен фонд към края на миналата година делът на сивата икономика у нас е 37,8%. „Сивата икономика е заплаха за светлия бизнес“, категоричен е председателят на КРИБ. Според него ефективното противодействие на корупцията е основно в случая, защото именно тя улеснява сивата икономика, добави Домусчиев. 

Според Домусчиев приоритет ще бъде борбата със сивата икономика, с корупцията и монополизацията, както и установяването на баланс между икономическото развитие и околната среда. Той настоя и за формиране на национална позиция на България по Европейската зелена сделка, както и за присъединяването на страната ни към Шенген и ОИСР.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви, че е недопустимо в България все още да няма електронно правителство, и увери, че за АОБР това ще е един от приоритетите за в бъдеще.

Друг акцент ще е разширяването на принципа на действие на обратно начисляване на ДДС с цел предотвратяване на данъчни измами. Той смята, че в тази област работодателските организации и държавата нямат разнопосочни интереси.

Председателят на БТПП отбеляза като задача и въпроса с приемането на механизъм за определяне на минимална работна заплата за ЕС.

Работодателите настояват за ускоряването на реформите в образователната система и по-скоро разширяване на професионалното обучение в областта на предприемачество. Те допълват, че ще се насочи вниманието към техническите и инженерните специалности.

Васил Велев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви, че енергетиката е един от двата основни проблема за българската индустрия.

„Свидетели сме на едно ненормално състояние в момента, то се дължи на това, че голяма част от мощностите престояват в същото време цените в страната са най-високи на пазара ден напред. Близо 11 евро на киловат час ние доплащаме над цената, което е на борсата и не се плаща в другите страни членки. Ние сме предложили тази добавка, ако не разваля договорите да се включи в цената на борсата и тока и за вътрешния и за външния пазар да е една и съща“, добави председателят на АИКБ.

Велев добави, че през първото полугодие на тази година в енергетиката трябва да се извърши защита в Брюксел на механизъм за капацитети във връзка с прехода към енергетика без въглища. Той смята, че от 1 юли трябва да стартира поетапното либерализиране на пазара за бита.

Председателят на АИКБ отбеляза и коефициента за редукция на първата пенсия. Според него той трябва да е три пъти по-малък, отколкото е в момента и по този начин ще се укрепи и вторият стълб на пенсиите.

Бизнесът беше категоричен, че иска отмяна на временната мярка предприятията да плащат първите три дни болничните. Те смятат, че болничните трябва да се покриват от НОИ, като добавиха, че България има нужда от изцяло нов Кодекс на труда.

В пресконференцията участваха Кирил Домусчиев, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), Васил Велев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Радосвет Радев, председателят на Българската стопанска камара (БСК) и Цветан Симеонов, председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови