Ексклузивно 17-годишна ученичка падна и издъхна в класна стая в Бургас

Бизнесът очаква най-тежката криза от 10 години насам, почти колкото през зимата на 1997 г.

OFFNews Последна промяна на 30 април 2020 в 18:15 3047 2

Снимка Pixabay

В условията на извънредно положение в страната през април 2020 г. бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ) показват влошаване на стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори.

Общият показател на бизнес климата спада с 41.7 пункта спрямо март, което е с 37.0 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 г. и с 4.4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 31.8 пункта, което се дължи на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им и за износа, и за производствената активност през следващите три месеца. В същата посока са и промените в очакванията за движението на персонала.

През периода януари - април 2020 г. средното натоварване на мощностите намалява с 10.1 пункта и достига 67.9%. Според мненията на мениджърите за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазара във и извън страните от Европейския съюз също се е влошила.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен дейността на предприятията. Последната анкета отчита ръст и на неблагоприятното въздействие на факторите „други“ , „недостатъчно търсене от страната“ и „недостатъчно търсене от чужбина“.

По отношение на продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за понижение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През април съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада с 45.6 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

Анкетата регистрира увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Същевременно и осигуреността на производството с поръчки се понижава, а очакванията за следващите шест месеца са спадът да продължи. По отношение на заетите прогнозите са също в посока на намаление.

През последния месец се засилва негативното влияние на факторите „несигурна икономическа среда“ и „други“ , които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

Относно продажните цени немалка част от мениджърите не предвиждат промяна, макар да се увеличава делът на тези, които очакват понижение през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се понижава с 52.0 пункта, което се дължи на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките от доставчиците през следващите три месеца. Същевременно и очакванията им по отношение на персонала са неблагоприятни.

Основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на първия фактор.

Мениджърите, които прогнозират намаление на продажните цени са повече от тези, които очакват увеличаването им.

Услуги

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ спада с 47.1 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Негативни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги, което според тях ще доведе и до съкращаване на персонал през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, факторът „други“, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса, като единствено при третия фактор се наблюдава отслабване на неблагоприятното му влияние.

Мениджърите предвиждат известно намаление на продажните цени в сектора на услугите, макар по-голяма част от тях да не очакват промяна през следващите три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

30.04 2020 в 21:10

Докато целата пара отива у свирката, демек форуми и фейсбук, се ще е така!

7440

1

kokoten

30.04 2020 в 18:47

...бизнесът винаги го "закъсва",а накрая сметката я плащат бачкаторите ,които стават по-бедни,а закъсалите бизнесмени,осъмват като правило с нова кола и къща на морето или в планината....на това му се вика "смешен плач"...май е време за експроприяция и обесване за глезените....