БАН публикува доклада за АЕЦ 'Белене'

В заключението на документа е посочено, че "е възможна реализация на проекта АЕЦ Белене"

OFFNews 03 януари 2018 в 20:21 11251 5

Българската академия на науките публикува Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2 по сключения с Българския енергиен холдинг договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката).

От пресцентъра на БАН уточняват, че "докладите се публикуват със съгласието на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, като е заличена информация, която представлява поверителна и / или чувствителна информация за дружествата от БЕХ група. Заличена е и поверителна и / или чувствителна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни."

В заключението на Междинния доклад 2 се посочва:

От направените анализи и изводи относно развитието на електроенергийната система на България и тези в региона, както и резултатите от проиграванията на финансовия модел на АЕЦ „Белене”, следва:

Прогнозираният недостиг на електроенергия в региона след 2030 г. предопределя необходимостта от минимум 1500 MW инсталирана базова мощност.

Независимо от планираните действия за осигуряване на максимално дълъг срок за работа на централите от комплекса „Марица -Изток” след 2030-2035 г., при повечето сценарии се очертава недостиг на мощности за покриване на потреблението в страната, в т.ч. на маневрени в размер до 1650 MW и на базови в размер от 420 до 1670 MW.

Общо за България и региона се очертава необходимост от около 2000 MW  нова базова мощност.

Перспективите пред развитието на националната електроенергийна система показват, че в средносрочен план България трябва да предприеме действие за компенсиране на недостиг на маневрени и базови мощности, като се отчитат политиките на ЕС за изграждане предимно на нискоемисионни производства на електроенергия, каквито са централите на газ, ВЕИ, в т.ч. ВЕЦ и ядрените мощности за базовия сегмент.

Разглеждайки в дългосрочен период сигурността на електроенергийните доставки за страната, следва да се отчете, че в хоризонта до 2050 г. предстои извеждане на основните блокове на АЕЦ „Козлодуй”. В този случай построяването на нова ядрена мощност може да се разглежда като заместваща.

Налице е оборудване за АЕЦ и площадка, в които са вложени над 3 млрд. лв., което поставя на дневен ред въпроса за реализиране на активите на АЕЦ „Белене”. В допълнение, извършените дейности за реализация на този проект,  като лицензиране на площадката, ОВОС, изготвен проект и разрешение за строителство, го поставят в позицията на изпреварващ с 5 до 8 години проекти в начална фаза в региона.

Резултатите от извършените проигравания на финансовия модел на АЕЦ „Белене” показват параметрите, при които проектът е реално жизнеспособен, и параметрите, при които не е. Вариантите с участие на държавата осигуряват значително по-добри възможности за жизнеспособността на проекта, което предпоставя заключението за държавен дял в евентуалната бъдеща проектна компания. Друго основание за участие на държавата в този проект е произтичащите от международни споразумения задължения на държавата по отношение на ядрения риск и осигуряване на финансови средства за управление на радиоактивните отпадъци и извеждане от експлоатация.

Резултатите по отношение на електропотреблението в България и региона, както и резултатите от финансовия модел на АЕЦ „Белене”, показват, че е възможна реализация на проекта АЕЦ „Белене”, при условие, че бъдат постигнати параметрите, заложени във вариантите с финансова жизнеспособност.

Пълните текстове на докладите са достъпни тук:

Междинен доклад 1 (дейности от 1 до 4)

Междинен доклад 2 (дейност 5 - относно възможността за реализация на активите на АЕЦ „Белене“)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

05.01 2018 в 10:17

Нищо никъде няма да съхраняваш, понеже нямаш и право. България изобщо няма право да съхранява и преработва такива материали. Прътите се оставят в басейни докато изстинат, и след това се връщат в Русия.

23293

6

Стефан

04.01 2018 в 01:24

Е, щом искаш да се върнеш в пещерата, само и само да направиш мръсно на Русия - взимай си филията, и върви. Но имай пред вид, че тая ще ти е последната. Там ще караш на корени и гнили плодове. И пак няма да направиш нищо на руснаците, понеже все едно вече си им платил реакторите.
А виж голословните заклинания тип "всички знаят че!", са работа на мътните тролове, е това верно е известно от години.

23293

5

Стефан

04.01 2018 в 01:17

Панелчо, И на тебе не съм ти разрешавал да фамилиарничиш.

23293

2

Стефан

03.01 2018 в 22:31

Какво трябва да спреш, тока ли?
Или въртенето на Земята? Що, искаш да слезеш ли?
 
X

Подкастът на OFFNews