Българските общини и горските стопанства се подготвят за пожароопасния сезон

OFFNews 31 март 2022 в 07:27 3441 0

Системата за пожарогасене Shumcar™ е разработена от екипа от инженери и конструктори на Авто Инженеринг Холдинг Груп.

С наближаването на празника на горите, който традиционно се провежда в началото на април под мотото „Седмица на гората“, темата за справянето с летните полски и горски пожари отново е актуална.

Малко преди началото на пожароопасния сезон българските общини, държавните горски стопанства и лесничейства, служителите от природните паркове и резервати започват превенция и са в трескава подготовка за предстоящите битки с природните стихии. Точно сега е времето да се "стегнат редиците", за проверка и доокомлектовка на техниката и екипировката.

Един от успешните примери през последните години е от община Добричка, която обхваща селските райони около областния център. Там местната власт използва удачно възможностите на европейското финансиране и организира обществена поръчка с предмет „Закупуване и доставка на оборудване за смекчаване на отрицателното въздействие на природните и други бедствия“. Така общината се сдобива със специализирана техника за пожарна безопасност. Ролков контейнер с противопожарно оборудване и товаро-разтоварно устройство тип „хук-лифт“, 2 бр. високопроходими командно-щабни автомобила и дрон за въздушна инспекция на засегнатите райони са само част от доставките. Те са по проект „Съвместно управление на риска и партньорство в граничния регион Кълъраш-Добрич“, по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г.

Фирмата изпълнител на проекта е "Авто Инженеринг Холдинг Груп", която вече почти 20 години е лидер в доставките на специализирана техника за службите за спешни повиквания в страната, в т.ч. висок клас пожарни автомобили и противопожарно оборудване.

Ролков контейнер с противопожарно оборудване.

"В последните години като световна тенденция при гасенето на горски и полски пожари на терен се наложи използването на бързи и маневрени лекотоварни автомобили тип "пикап" и UTV-та, характеризиращи се с високата си проходимост и надеждност при работа на пресечени терени. Следейки тези тенденции, "Авто Инженеринг Холдинг Груп" създаде изцяло нова продуктова група Shumcar™, насочена към сектор „Борба с горски и полски пожари“ - мобилни системи за гасене на пожари с високо налягане, екипировка и лични предпазни средства, заяви пред OFFNews Юлиан Димов, собственик на дружеството за специализирана техника.

Колегата му инж. Леонардо Стоянов, технически директор на "Авто Инженеринг Холдинг Груп", посочва, че развойната дейност и иновациите са силно застъпени в компанията. Той е ръководител на екипа от инженери и конструктори на "Авто Инженеринг Холдинг Груп", чието дело е иновативната модулна система.

"Положихме началото на производството на мобилните системи за пожарогасене още през 2015 г. и през годините успяхме да ги доразвием като модулна мобилна система не само за потушаване на пожари, а и за реакция при различните видове кризи от природен характер. Това дава възможността един автомобил да се адаптира технически за решение на различни проблеми. Да може да се използва както при горски пожари, така и при наводнения, снегонавявания и земетресения. Всеки отделен модул може лесно да се заменя с друг според целта и необходимостта. След началото на пандемията от COVID-19, на базата на Shumcar™ беше разработен и модул за дезинфекция на големи площи", разказва той. 

"Липсата на подобно решение на българския пазар до момента и познаването на световните тенденции и добри практики в сектора, бе в основата на желанието ни да създадем един уникален и от висок клас продукт под мотото „Произведено в България“. А когато силната воля на огнеборците се съчетае и с добра техника, тогава се получава спасителната комбинация, добавя Юлиан Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови