България се оттегля от проекта "Бургас-Александруполис"

OFFNews 07 декември 2011 в 10:59 2281 0

Правителството реши да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис".

Решението беше обявено след края на редовното заседание на Министерския съвет от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и от финансовия министър Симеон Дянков.

Според министрите проектът за нефтопровод е финансово неизгоден за страната ни.

"България ще изпълни финансовите ангажименти към партньорите си", каза Дянков.

Министерският съвет е взел решение да бъдат изпратени официални писма на другите двама участници в проекта - Гърция и Русия. Текстът на писмото вече е одобрен. Българското предложение е Тристранното междуправителствено споразумение за изграждането на нефтопровода да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не бъде постигната тази договореност, българската страна ще се оттегли самостоятелно след изтичане на 12-месечен срок.

Според Дянков няма опасност на България да бъдат наложени санкции. Действията за оттеглянето ни от проекта са консултирали международни правни кантори, отбеляза той. Финансовият министър подчерта и че повече България няма да плаща вноски за участието си в проекта и добави, че това правителство не е плащало, а предишното също не е платило последните две вноски. Като причина за българското оттегляне Дянков посочи невъзможността да се осъществи проектно финансиране. Икономическият министър Трайчо Трайков категорично заяви, че за оттеглянето България не може да бъде упрекната в неизпълнение на задължения.

Проектът за нефтопровод между българското пристанище на Черно море и гръцкото на Егейско, стартира през 2007 година. Идеята беше с новото съоръжение да се намали трафикът на танкери през Босфора и Дарданелите. Според разчетите, след изграждането на тръбата през нея ще преминават по 35 млн. тона петрол годишно, с възможно увеличение до 50 милиона тона. В същото време нараснаха опасенията на българските черноморски общини за влошаване на екологичната среда в курортите. Имаше референдум, на който гражданите в черноморските общини отхвърлиха идеята за нефтопровод. Работата по проекта за нефтопровода дълго време се усложнява от позицията на България. От „Транснефт“ многократно са се оплаквали, че българската страна не изпълнява финансовите си задължения по проекта. В медиите нееднократно са се появявали неофициални информации за прекратяване на проекта, които обаче по-късно биват опровергавани от акционерите. От „Транснефт“ пък многократно поясняваха, че ще направят всичко възможно разходите да бъдат минимализирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови