Азерски гигант има интерес към рафинерията в Бургас, ПП-ДБ обслужват руски интереси, твърди Добрев

OFFNews 06 декември 2023 в 10:39 5705 1

Делян Добрев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС

Не е добре рафинерия "Лукойл" да бъде българска собственост, нито прикрита руска собственост. Най-добре е тя да бъде собственост на голяма международна компания с авторитет, заяви председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия. Според бившия министър на енергетиката Александър Николов, рафинерията не трябва да спира работа и ще бъде хубаво, ако има нормален контрол над компанията след продажбата ѝ и тя попадне в нормален инвеститор и той си върши работата занапред. 

За евентуален интерес към активите на "Лукойл" в България Делян Добрев каза, че знае за такъв само от азерската компания СОКАР. 

Бившият енергиен министър Александър Николов коментира съобщението, че "Лукойл" обмисля да продаде активите си в България с думите, че трябва да има механизъм, който гарантира вътрешния пазар. 

Според него е  важно рафинерията да не спира работа, "защото ако спре, дори за кратък период, това ще създаде жесток стрес в страната".

"Едното е да не спира притока на суровина. Тези пожелателни изказвания, където през златната акция ще контролираме това да не спира рафинерията, са, меко казвано, преувеличени твърдения", каза още той.

Николов добави, че държавата трябва да създаде механизъм, който да има процедура при продажба, да гарантира поне вътрешния пазар и нормалното функциониране на рафинерията през този процес. Както и да не дава възможност, независимо дали ще е текущият или бъдещият собственик, умишлено да създава спекулативна тежка ситуация. 

"Хубаво е, ако има нормален контрол над компанията след продажбата ѝ и тя попадне в нормален инвеститор и той си върши работата за напред. Дяволът винаги е в детайлите, така че еднозначен отговор на този въпрос няма", посочи бившият енергиен министър.

По думите му има причина да се притесняваме от трусове на пазара на горива в страната.

"Първо, има причина да се притесняваме, и това е историята на България. Ако може да ми посочите стратегически актив в България, особено в монополен сектор, който е бил придобит по нормален начин, с нормална процедура последните 10-15 години, тогава ще спра да се притеснявам. Бизнесът на "Лукойл" е лесно управляем, колкото и да не им харесва това като определение, защото има гарантиран пазар, монополен пазар, относително монополен и олигополен във формат на търговия и доста приятни печалби. А назад във времето пък имаше и политическа амнистия за плащане на данъци", посочи  Николов.

Той уточни още, че въпреки златната акция и възможността дори и за особен управител, този особен управител може да влезе в компанията само при определени нарушения.

"Златната акция не дава права отвъд получаване на информация. Тази информация, доколко е релевантна към процес на сливане и придобиване от друга компания, е друга тема".

И допълни, че ""Лукойл" е в изключително стратегическа позиция. Това, дали ще има стрес в пазара, е възможно поради чисто пазарни механизми, второ е възможно поради спекулативни механизми. Достатъчно много са заети компанията като брой служители, за да може да се създаде изкуствен натиск. Рафинерията генерира огромен финансов ресурс. Назад във времето, собствениците са генерирали огромен финансов ресурс, с който много лесно се създават стресови ситуации в бедна държава като България".

Според Делян Добрев пък ПП-ДБ работи за Русия.

По думите му, когато вчера написал, че ще внеса предложение за отмяна на дерогацията от първи януари, е бил подкрепен от Бойко Борисов и Делян Пеевски, а "всички останали шикалкавят".

"Защо се шикалкави с тази дерогация. Кой трябва да дойде още и да им каже, че тя е далавера?", попита председателят на енергийната комисия и добави, че от дерогацията печели само Русия.

Депутатът от ГЕРБ-СДС коментира и уволнението на директора на "Пирогов".  

"Проблемът с директора на Пирогов" тръгна от един съветник на министъра на отбраната – Мустафа Емин, който се държа грубо и арогантно в "Пирогов". Тогава директорът на застана зад хората, които работят – лекарите и сестрите, и той стана черната овца и правителството се опитва да му намери цаката. Цаката се намира с поръчков доклад", смята Добрев. 

Според него този доклад е трябвало да бъде даден на прокуратурата, която да разследва дали има злоупотреби в "Пирогов". 

Депутатът от ГЕРБ  посочи, че е факт, че Мустафа Емин е злоупотребил със служебното си положение в болницата, че от тогава този директор е "станал лош", но той не трябва да се сменя за това, че "някой е обиден".

"Не можеш по политически причини да сменяш шефа на „Пирогов”. За да сложиш нов директор, трябва да си сигурен, че той трябва да бъде сменен", каза Добрев.

Той посочи още, че от ГЕРБ-СДС се борят за принципност при взимането на управленски решения. По думите му при избора на управител и подуправител на НЗОК ПП-ДБ не са спазили принципната договорка те да излъчат управител, а ГЕРБ-СДС – подуправител. Добрев коментира, че и за двамата избрани за поста е имало доклади.

„Аз вече имам чувството, че за всяка публична личност в тази държава има по един доклад”.

Според него назначенията в регулаторите стават по ясна и прозрачна процедура, а политическите назначения, шефове на агенции, министри, зам.-министри трябва да бъдат съгласувани с политическите лидери, подкрепящи управлението.

"Денков е прав с едно нещо и аз съм съгласен с него - парламентът трябва да си гледа работата, затова ние трябва да обърнем внимание на бюджета", каза Добрев и коментира, че той трябва да бъде върнат на финансовия министър още на първо четене, за да бъде преработен, тъй като по думите му не е одобряван от икономисти и финансисти, а само от депутатите от ПП-ДБ.

По отношение на правителството депутатът от ГЕРБ заяви, че те искат да има такова и искат да има стабилност.

"То така или иначе си отива 2 месеца след празниците. След това има ротация. Нашата цел не е то да падне сега", завърши Делян Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!