60 души подали данъчните си декларации в първите часове след старта на кампанията

Фирмите ще подават две нови справки в НАП от тази година - за заплатите и за хонорарите

Александра Маркарян 10 януари 2020 в 14:12 2637 0

60 души са подали данъчните си декларации по електронен път още в първите часове след днешното начало на тазгодишната данъчна кампания, съобщи на пресконференция говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

НАП очакват около 600 000 декларации от физически, и още 300 000 - от юридически лица.

Първите ще имат възможността да използват нова услуга на НАП за автоматично попълване на данъчната декларация, която все още не е активна, но ще бъде от първите дни на месец март. От нея ще могат да се възползват имащите персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Тези, които не разполагат с ПИК, могат да получат такъв безплатно от всеки офис на НАП. Само тази сутрин няколкостотин души са си взели ПИК в София. Ако пък хората искат да подновят ПИК-а си, например за да подсигурят данните си след миналогодишния пробив в системата на НАП, може да го направят и по електронен път, не е нужно да се разхождат до НАП.

За да може приходната агенция да попълни данъчната декларация, към фирмите - платци на доходи - от тази година се въвежда изискване за подаването на две справки - за доходите от трудови правоотношения и за хонорари. То ще става само по електронен път. Крайният срок за подаването им е 28 февруари, независимо че годината е високосна и вторият месец от 2020-а приключва на 29-и, каза Боряна Георгиева от приходната агенция. Ако фирмите констатират неточности, ще могат да ги коригират до 30 септември 2020 г.

Двете нови справки, които фирмите са длъжни да попълнят и подадат до 28.02.2020 г.

В автоматично попълнените електронни декларации ще фигурират данните от трудовите и извънтрудовите (напр. хонорари) правоотношения. Ако човек има доходи от други източници, например наем, сделки с ценни книжа на нерегулирани пазари и др., ще трябва да ги довпише. Същото важи и ако иска да ползва отстъпки например заради застраховка, заради намалена трудоспособност и др. Всеки ще може да коригира попълнената от НАП данъчна декларация - да променят или заличават суми според това, което считат, че е вярно. Крайната отговорност за съдържанието ѝ носи лицето - подчерта Росен Бъчваров.

Според цитирани от него данни около 70% от досегашните данъчни декларации съдържат само информация за доходи от трудови правоотношения и хонорари. "Вярваме, че новата услуга "Автоматично попълване на данъчна декларация" ще спести много време и разходи на българските граждани", посочи той.

По отношение доходите от наем НАП има информация, но само за част от тях - когато наемателят е юридическо лице, но не и в обратния случай, обясни Бъчваров защо тази информация няма да фигурира в автоматично попълнените бланки.

Росен Бъчваров, говорител на НАП

От тази година няма да е необходимо хората да подават с декларациите си и справки от работодателя за получените доходи, независимо дали подават декларациите си електронно или на хартия в офис на НАП. Ако обаче си ги искат - например за да подадат декларацията си преди март, работодателят е длъжен да ги осигури. Няма да е необходимо също да се подават и копия от ТЕЛК-ови решения за намалена работоспособност, нито документи, удостоверяващи увреждане на дете.

Справки обаче ще са необходими, ако човек иска да ползва отстъпка от данъка. Той ще трябва да удостовери документално, ако има право на такава например заради застраховка или на друго основание, тъй като в НАП не постъпва такава информация.

Също от тази година самоосигуряващите се са длъжни да подадат данъчните си декларации по електронен път. За тях няма възможност да подадат хартиена декларация, заради изискване в закона.

Започналата на 10 януари данъчна кампания изтича на 30 април. Дотогава физическите лица трябва да подадат данъчните си декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ и да платят дължимото. Те могат да го направят както по електронен път, така и на хартия. Около 2/3 от декларациите на физическите лица имат пълния потенциал да бъдат подадени електронно, коментира Бъчваров.

Хората, които подадат и платят до края на март, имат право на 5% отстъпка от данъка за довнасяне, но до 500 лв. Другите две условия за облекчението са декларацията да е подадена електронно и да няма стари задължения.

За да избегне неприятния случай, в който заради няколко стотинки, останали от минала година, човек не може да се възползва от отстъпката, той може предварително да провери дали дължи нещо - отново с ПИК или електронен подпис, да плати и след това да подаде данъчната си декларация, за да ползва отстъпка, посъветва Бъчваров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови