Декларираме доходите си от днес, плащаме данъци с отстъпка до 31 март

НАП ще попълва автоматично данъчните ни декларации от началото на март, но ако искаме отстъпка или имаме доходи извън трудови и хонорари, ще дописваме сами

OFFNews 10 януари 2020 в 07:39 3200 0

Снимка Александра Маркарян

Днес започва данъчната кампания на Националната агенция за приходите.

От 10 януари работещите подават данъчните си декларации за доходите през 2019 година, а фирмите декларират печалбите си. Това ще може да става както по електронен път, така и на място в офисите на НАП. Образците на формулярите са достъпни на сайта на НАП.

От първите дни на март НАП ще предлагат нова услуга - предварително попълнена данъчна декларация за доходите на гражданите. От нея ще могат да се възползват хората, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Все пак ще е добре всеки да сравни данните и коригира или допълни. Декларацията ще е попълнена на база информацията, която постъпва в НАП - за трудови доходи, за хонорари, но ако човек има други източници на доходи - напр. от наем, или право на данъчно облекчение, сам ще трябва да го впише.

От тази година самоосигуряващите се попълват и подават декларациите си само по електронен път.

От 2020 г. отпада изискването за прилагането на три документа: служебни бележки за доходите; копие от решение на ТЕЛК за ползване на облекчение при намалена работоспособност; копия на платежни документи за купуване на стаж за пенсиониране. Отпадналата необходимост от прилагането на копие от решение на ТЕЛК/НЕЛК важи, както за решение за съответния деклариращ доходите си, така и когато решението касае дете с увреждане.

Целта е процедурата да бъде опростена, а хората, които досега е трябвало да сканират и качват допълнителните документи да бъдат улеснени. Ако обаче гражданите желаят да получат служебни бележки, например за да попълнят хартиената данъчна декларация, могат да заявят това при работодателя си, които трябва да ги издадат в 14-дневен срок. В този случай те не трябва да ги прилагат към данъчната декларация при подаването ѝ в НАП - за данъчните те вече няма да са необходими.

През март 2020 г. предстои да се въведат и допълнителни изисквания за сигурността за всички ползватели на електронните услуги на НАП - счетоводители и крайни потребители (с ПИК, с електронен подпис или ползватели на услуги със свободен достъп). Системата на НАП ще работи оптимално с инсталирани операционни системи над Windows 8, както и с актуализираните браузъри на Windows Explorer, Chrome, Mozilla Firefox, iOS и Linux. От приходната агенция напомнят, че при по-старите компютри може да се наложи и промяна на хардуера.

Крайният срок за обявяване на доходите е 30 април. Ако платим дължимите данъци до 31 март, ползваме 5% при условие, че нямаме стари задължения към хазната и подадем декларацията си по електронен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови