Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

212 млн. лева ще даде правителството за развитие на индустриалните зони

Средствата ще бъдат осигурени по мярка от Плана за възстановяване и устойчивост

OFFNews 28 януари 2023 в 14:18 1413 0

Александър Пулев

Снимка Министерство на иновациите и растежа

Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с 212 млн. лв. развитието на индустриалните зони в България. В момента по най-ефективния начин програмираме тази мярка по Плана за възстановяване и устойчивост, която ще бъде достъпна за всички оператори на индустриални зони в страната.

Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Истанбул по време на посещение в единствената специализирана индустриална зона в света, в която работят само компании от аутомотив сектора –„ТОСБ“ .

Министър Пулев изтъкна, че максималният размер на безвъзмездно финансиране за индивидуален проект по мярката за развитие на индустриалните зони ще бъде до 40 млн. лв. По думите му, от турските индустриални зони могат да бъдат взети много добри практики.

По време на посещението в „ТОСБ“ министър Пулев се срещна с Алберт Сайдам, председател на борда на директорите на ТАЙСАД (TAYSAD)-Асоциацията на производителите на автомобилни части и компоненти в Турция. Асоциацията е създадена през 1978 г. и е единственият представител на турската автомобилна индустрия.

Със своите над 490 членове, организацията представлява 65% от производството на индустрията за доставки на автомобили и 70% от нейния износ в южната ни съседка. Около 40 компании от Асоциацията са създатели на специализираната за автомобилната промишленост индустриална зона „ТОСБ“.

Пулев подчерта, че автомобилният сектор е един от приоритетните сектори за страната ни.

Той се развива изключително динамично и в България инвестират представители на водещи автомобилни компании от цял свят, в това число и от Турция. Към момента секторът осигурява повече от 10 % от БВП на страната. Турските инвеститори са едни от най – активните чуждестранни инвеститори. Имаме потенциал да привлечем още турски компании в аутомотив индустрията у нас, посочи той.

На срещата стана ясно, че над 75 хил. души са заети в аутомотив индустрията в България, а над 350 компании работят в нея.

По време на визитата в Зоната изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и Мехмет Дудароглу, председател на борда на директорите на „ТОСБ“ подписаха меморандум за сътрудничество. Меморандумът има за цел да допринесе за задълбочаване на икономическите връзки между страните, чрез улесняване на стабилното развитие на преките чуждестранни инвестиции, чрез дейности като проучване и анализ на информация, полезна за български и чуждестранни инвеститори и създаване на по-благоприятна бизнес среда за тях.

Министърът на иновациите и растежа разгледа производствените мощности в индустриалната зона на турската компания Оdelo Farba, която вече има два завода за автомобилни фарове у нас в Куклен, край Пловдив. През 2019г. компанията е открила и paзвoeн цeнтъp в Coфия. Тя е един oт eвpoпeйcĸитe лидepи в пpoизвoдcтвoтo нa фapoвe зa гигaнтитe в aвтoмoбилнaтa индycтpия като Vоlkѕwаgеn, Меrсеdеѕ, ВМW и Аudі.

Министър Пулев посети индустриалната зона заедно с делегация, в която са включени представители на български общини и бизнесмени. Сред тях бяха Любомир Станиславов - изпълнителен директор и член на Управителния Съвет на Аутомотив Клъстер България, кметовете на Видин Цветан Ценков и на Свищов Генчо Генчев, заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и др.

Припомняме, че министър Пулев води българска правителствена и бизнес делегация, която взе участие в Международен бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции в Истанбул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!