След последния ден на Световното: Грациите ни завършиха успешно и достойно

Василена Иванова 22 септември 2019 в 16:39 3239 0

Снимка Анна Недкова/БФХГ

Последният ден от Световното първенство по художествена гимнастика в азербайджанската столица Баку завърши успешно за българския щаб.

Във финалите на отделните уреди днес момичетата ни спечелиха сребро на пет топки и пето място на обръчи и бухалки.

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова започнаха със съчетанието си на пет топки, което изиграха дори по-хубаво от вчерашния ден. Момичетата ни получиха 29.350 (20.700 за трудност и 8.750 за изпълнение). Те заеха втората позиция, след като Японките стартираха веднага след нас и също бяха безгрешни. Те получиха 29.550 и заеха първото място в 0.200 десети преднина. Трети във финала остана ансамбълът на Русия с 28.150.

Във финала на топки груби грешки допуснаха италианките и беларускините, като това им попречи да се борят за медалите.

На обръчи и бухалки грациите ни стартираха с първи стартов номер, което може би им изигра лоша шега. Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска успяха да изиграят и последната си композиция абсолютно безгрешно, а публиката отново бе на крака. Така те изпълниха четири напълно безгрешни съчетания (в многобоя и финалите) и постигнаха поставената пред себе си цел. Оценката на момичетата ни бе 28.850 (20.100 за трудност и 8.750 за изпълнение) – резултат, който със сигурност можеше да бъде по-висок.

Във финала на смесеното съчетание веднага след това поведе Русия с 29.450. Момичетата не допуснаха толкова груби грешки, колкото през изминалия ден. Имаше много неточности като догонване на уред, сграбчване на бухалките с две ръце или загуба на синхрон. Въпреки това те заеха първата позиция с 0,050 стотни преднина пред ансамбъла на Япония.

След тях безгрешно играха и основните ни конкуренти – Беларус, Италия и Япония.

Беларус имаха леки неточности и получиха 29.100 за изпълнението си. Италия най-накрая показа напълно композицията си и заслужено получи 29.200. Последни играха японките, които получиха 29.400. Това ги изведе на втората позиция след „сборная”. Отборът на Италия спечели бронзов медал на финала на смесеното съчетание. След „фарфале” се наредиха беларускините, а нашите момичета останаха на пето място и не бяха допуснати до отличията.

Цялостната изява на България в индивидуалното и ансамблите може да се определи като много достойна. Вижда се, че сме сред основните конкуренти, все по-стабилни сме психически и играем трудна и различна гимнастика.

Ако изключим съдийския фактор, особено при ансамблите, можем да определим представянето на момичетата като много успешно. Българският ансамбъл направи истински фурор в залата и в медийното пространство, като явно бе ощетен, както в многобоя, така и на финалите. Със сигурност грациите ни заслужаваха най-малко среброто в многобоя, където останахме трети. Във финалите също бяхме ощетени с пета позиция на смесеното съчетание. Все пак получихме сребро на топки във финалите, което никак не е малко. Важното е, че момичетата ни отново показаха голям напредък и за пореден път дадоха заявка за медал от Олимпиадата.

Индивидуалистките ни постигнаха най-важното, за което бяха заминали, а именно спечелиха две квоти за Олимпийските игри в Токио догодина. Боряна Калейн стана четвърта в света и се нареди след трите най-силни гимнастички в индивидуалното – Дина Аверина и Арина Аверина от Русия и Линой Ашрам от Израел. На финалите Калейн зае две пети места на обръч и топка. Катрин Тасева също издържа на напрежението и завърши на девета позиция в многобоя. Капитанът Невяна Владинова успешно помогна за отборното класиране, където останахме на шеста позиция. Тя бе безгрешна на последното Световно първенство в своята кариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови