След шестия ден на Световното: Ансамбълът ни с бронз, Русия незаслужено първи

Василена Иванова 21 септември 2019 в 17:45 4356 0

Снимка Анна Недкова/БФХГ

Българският ансамбъл защити миналогодишния си резултат, като завоюва 3-о място и се окичи с бронзовите медали на Световното първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан.

Днес момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова не трепнаха и изиграха абсолютно безгрешно съчетанията си, а публиката беше на крака след изпълненията им.

Те обаче не успяха да оглавят класирането в първата група, като пред тях с 0.200 десети преднина застана отборът на Япония, който също изигра съчетанията си по най-добрия начин. Японките събраха сбор от 58.200, а резултатът на момичетата ни бе 58.000.

Грациите ни стартираха със смесеното си съчетание, поставено на „Най-великото шоу”. Съчетанието с три обръча и два чифта бухалки бе изиграно с много амплитуда и увереност, което им донесе оценка от 28.800 (20.300 за трудност и 8.500 за изпълнение). В това изиграване дойде и разминаването с японките, които получиха 29.000.

Втората композиция за българките беше с пет топки. За нея момичетата ни получиха 29.200 (20.500 за трудност и 8.700 за изпълнение), точно колкото имаха японките. Последва контестация от нашия тим, която бе отхвърлена.

След първата половина на състезанието България бе на втора позиция.

Във втората група играха основните ни конкуренти – Италия, Израел, Беларус и Русия.

Отборът на Италия не успя да издържи на напрежението. Те допуснаха груби грешки и в двете си съчетания, като след няколко изпускания на топки получиха 27.800. Второто си съчетание започнаха с много хъс, но отново допуснаха изпускане, последвано от няколко спестени елемента. Съчетанието им бе оценено на 27.400. Така те събраха сбор от 55.200, който ги нареди на 5-а позиция. Радостната новина за тях е, че вече имат квота за Олимпиадата в Токио.

Ансамбълът на Израел бе безгрешен. За топките си те събраха 27.450, а за смесеното съчетание 27.500. Сборът им от 54.950 им донесе 6-а позиция и олимпийска квота.

Беларускините също допуснаха много неточности, въпреки че нямаха много груби грешки. За топките си те получиха 28.400, а за обръчи и бухалки 28.000. Сборът им от 56.4000 им донесе 4-о място в многобоя. Те също получиха своята квота.

Шампионките от Русия събраха сбор от 58.700. Те защитиха световната си титла от миналата година, но победата им бе абсолютно незаслужена. И в двете си композиции „сборная” не бяха безгрешни. Първото съчетание, което изиграха, бе смесеното, което определено не беше изпълнено на максимум. Освен неточни улавяния, рускините често нямаха синхрон и допускаха грешки в трудностите с тяло. Оценката им бе приемлива за изиграното – 28.700. Това обаче им попречи да поведат в класирането, което означаваше, че трябва да направят чудеса в следващото съчетание, за да получат нужната оценка за победа. Рускините видимо не успяха да изпълнят тази задача, като отново допуснаха много грешки. Имаха големи разминавания, неточни изхвърляния и улавяния. Това обаче не попречи да получат незаслужено оценка от 30.000, която ги изведе на първата позиция. Те поведоха със сбор от 58.700.

Така единствените безгрешни отбори в състезателния ден – Япония и България, останаха съответно със сребро и бронз.

На днешното състезание квоти за Олимпийските игри в Токио получиха Япония, Беларус, Израел, Китай и Азербайджан.

В утрешния последен ден от Световното момичетата ни ще играят и в двата финала на отделните уреди. Надпреварата ще започне в 13:30 българско време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови