Илиана Раева критична към гимнастичките ни

OFFNews 19 февруари 2022 в 18:07 3959 0

Президентът на БФХГ Илиана Раева не беше особено доволна от представянето на гимнастичките от националния отбор индивидуално жени и девойки старша възраст на днешното контролно състезание в тренировъчната зала "Арена Армеец".

"То нищо не се видя от новите композиции. Истината е, че едно контролно с публика и медии при всички случаи влияе на момичетата и затова ще го правим по-често. Композициите са абсолютно различни, изискванията към състезателките са абсолютно различни и затова се получават такива груби грешки. Тук искам дебело да подчертая, че България се опитва на 100 процента да прави всичко по новия правилник, той изисква коренно различна промяна към отношението към цялото съчетание, работата на тренировки и т.н.", каза Раева.

"На 9 март отново имаме контролно, отново ще бъде открито . . . да, композициите са много добри, но за съжаление, днес момичетата не успяха да ги покажат. Те са в значително по-добра форма, отколкото показаха днес. Отдавам го изцяло на това, че е изцяло с публика и искат да се покажат по най-добрия начин. Имам забележки към килограмите на някои от момичетата, които трябва да свалят и при всички случаи бройката при девойките в националния отбор трябва да се съкрати, за да може да се работи по-добре", добави президентът на БФХГ.

Раева разкри, че Боряна Калейн прави нова композиция на обръч.

"При жените съм доволна от композициите, защото съм ги видяла изиграни по съвсем различен начин и са много атрактивни. Всички много харесаха бухалките на Боряна Калейн, но тя не успя да ги покаже реално. И доволна, и недоволна съм. Правим нов обръч на Боряна, много различен от това, което играеше до преди един месец, след посещението на г-жа Абу Шабана. Старият ѝ обръч не се хареса, прави нова композиция, но на следващото контролно ще може да се види", каза още Илиана Раева.

Тя обясни защо България не участва на Гран при в Москва, което е този уикенд.

"Не участваме в Гран при на Русия, защото имаше рестрикции заради коронавируса и ни беше казано, че делегацията ще ни бъде намалена с 50 процента. Иначе ще стартираме на всички състезания. Отпаднаха турнирите в Тарту (Естония) и Тие (Франция), не се знае кое ще го има заради пандемията, но във всяко състезание, което се провежда, ще имаме участнички", добави Раева.

Малко по-различно мнение изрази старши треньорът на националния ансамбъл на България по художествена гимнастика Весела Димитрова. Тя заяви, че задачата й с новите момичета е да им помогне също да достигнат до титла от Олимпийски игри.

"Новите момичета са имали фантастични първи треньорки, които са ги научили на доста неща. От нас се очаква да ги научим на още повече, така че да достигнат златния олимпийски медал както предшественичките си. Изискват се много нерви и търпение, изключително търпение в работата, която вършим в момента, но мисля, че нещата се получават много добре. Наистина са много атрактивни и мисля, че дай Боже ще бъдат достойните заместнички на момичетата", коментира Весела Димитрова, която в момента работи с два състава.

"Работим изключително сериозно, тренировките са наистина тежки и дълги, тъй като знаете, че се подготвяме по нов правилник. Имаме много интересни музики, на които сме поставили съчетанията. Надявам се да бъдат много харесани. Сега всичко е много по-различно от това, което правихме до момента. Има доста момичета, които сменям в първия и втория отбор. Все още искам да ги опозная като характери, мотивация и ниво на подготовката, така че няма окончателни първи и втори състав. Общо взето въртя почти всички момичета, което за мен е чудесно", каза още тя.

"Това да стартирам отново с нов ансамбъл е най-голямото предизвикателство в живота ми. След това, което направихме с олимпийските шампионки, да започна от начало. Много е трудно, но може би аз имам нужда от такива неща. Абсолютно никакъв паралел не може да се направи с олимпийския отбор. Надявам се да имам възможността да представя най-добрите качества на тези момичета, приятно съм изненадана от доста от тях. Надявам се да се харесат. Те си имат много строго изразена индивидуалност и мисля, че ще се получат интересни неща", добави Весела Димитрова.

Тя заяви, че е доволна от включването на Ясена Куюмджиева в треньорския екип.

"Ясена е чудесен специалист и мисля, че ще ни бъде от полза, тъй като ние сме доста натоварени, подготвяме индивидуална гимнастичка и два състава. Двама човека е почти невъзможно да се справят, затова помощта на Ясена е от голямо значение за нас", каза Димитрова.

Помощник-треньорът Михаела Маевска също подчерта качествата на новите селектирани момичета.

"Определено има много хубави момичета. Разбира се, започнахме от нулата. Те тепърва трябва да станат отбор, за да могат да вървят напред. Скоро не се очаква да видите новите съчетания. Имаме доста да поработим. Чак, когато сме сигурни, че има какво да видите, ще ви поканим. Предизвикателството е голямо, но ние останахме и ще се опитаме да покажем, че и с други момичета ще успеем да постигнем тези успехи", коментира Маевска.

"В интерес на истината, откакто имаме два състава и индивидуална гимнастичка е малко трудно. Доста е напрегнато, много се работи и затова Ясена е едно ново попълнение в нашия екип", заяви тя, а по повод новите попълнения в ансамбъла добави: "Има гимнастички, които така да се каже бяха отхвърлени от индивидуалното, но ние не се отказахме от тях, защото смятаме, че са доста атрактивни и мисля, че ще се харесат на света".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!