Quantcast

Грациите показаха нови композиции

OFFNews Последна промяна на 10 август 2019 в 19:21 1227 0

В зала "Раковски" в София днес се проведе контролно на национален отбор - жени (индивидуално). Своите композиции показаха Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева, а за оглед на новите си композиции се явиха и трите по-малки гимнастички в отбора - Татяна Воложанина, Вая Драганова и Лъчезара Пекова. Какво точно ще бъде разпределението на уредите за шампионата ще стане ясно, след като бъде направен анализ и най-вече ще зависи от моментното състояние на Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева. Ансамбълът ни вече има квота за Игрите през 2020.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева беше категорична, че “няма да се рискува” на Световното първенство през септември в Баку, Азербайджан, с оглед основната цел – спечелване на две квоти в индивидуалната надпревара за Олимпиадата в Токио.

“Много съм доволна и от трите момичета. Подготовката на Катрин Тасева върви малко по-назад, с две седмици. Нейната почивка беше по-късно заради Европейските игри. Катрин не направи на контролното в някои съчетания трудностите от Д1/2. Все още подготовката на Катрин догонва тази на Боряна и Невяна, но съм доволна и от трите. Максимална форма търсим септември на Световното първенство. Доволна съм и от Татяна Воложанина, Вая Драганова и Лъчезара Пекова. Момичетата тренират много”, сподели Илиана Раева.

“Очаквам на Световното да покажат какво могат, защото и трите (Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева) са в осмицата в многобоя през целия сезон. Те се наложиха като елитни гимнастички, всички печелят медали. Очаквам стабилна игра. Никакъв риск няма да поемаме и ще отидем да се борим за две квоти.”

С ново съчетание на бухалки е Боряна Калейн. Катрин Тасева показа пред родна публика и своята променена лента. На Европейските игри в Минск тя участва с нова музика на това съчетание като замени Лейди Гага от филма „Роди се звезда” с ритми на ливанска музикантка, но днес родните фенове видяха новото изпълнение на живо. Боряна направи блестяща игра на обръч и получи оценка от 23.750 т, но на топка, бухалки и лента допусна груби грешки. Катрин Тасева днес допусна грешки на топка и бухалки, а Невяна на бухалки.

“Не е рисковано да има нови композиции. Преди една седмица получихме отново писмо от ФИГ, отново има нови неща, които трябва да променяме, един месец преди Световното първенство, което е пълен абсурд, но това важи за всички. Няма да се оплакваме. Много сложни бухалки, най-сложните в света. Днес направи грешка, ще видим как ще се възприемат.

Същото е с Катрин на лента, както и Неви. Има промени в съчетанията, но не са направени, за да рискуваме. До последно ще следим тяхното състояние, физическо и психическо и ще преценим как ще пуснем съчетанията. Те ще играят три пъти. Ние гоним класиране и в Топ 12, защото първите четири изигравания освен за отборна титла и финали, ще бъдат разделени момичетата на две групи – първи 12 и втори 12. Това е спорт, в който съдиите имат крайната дума. Знаете какво значи потоци, ние гоним влизане в първите 12. Предстои много тежко състезание. Много коментираме, много анализираме. Все пак е състезание, важното е, че дават всичко от себе си.”

“Ансамбълът тренира много сериозно, и там има промени на обръчи и бухалки. Много сериозни оценки имаме”, коментира Раева, която уточни, че през следващата седмица ансамбълът също ще участва в контролно състезание.

“Следим цялата година развитието на трите ни състезателки. Целият Управителен съвет, треньорското ръководство, категорични са и трите момичета, че ние няма да рискуваме. Всичко зависи от това, към последната дата, кой в какво състояние се намира. Нямаме сериозни оплаквания и травми, да чукам на дърво”, сподели Раева.

“Петя Борисова направи операция, тя се готвеше да участва за друга държава и нямахме право да я пускаме на състезания в България. Тя беше разговаряла с Бранимира Маркова, с Весела Димитрова и нейното желание е да се готви за следващия ансамбъл. Мисля, че направи добър избор, работи с втория състав на Весела”, завърши Илиана Раева.