Защо УЕФА изхвърли ЦСКА-София за 3 години (документите)

Ивайло Йолчев 30 юни 2017 в 09:30 23434 7

Истината черно на бяло! OFFNews се добра до най-важното писмо на УЕФА до БФС (с копие до "Армията"). В него подробно и хронологично са обяснени събитията от последните 12 месеца, започнали с трансформацията на Литекс и Чавдар Етрополе до ЦСКА-София, и завършили с изваждането на последния тим от турнирите за 3 години.

Публикуваме документа, който е получен във футболния съюз на 29 май, тази година, в интерес на всички фенове. Ясно и просто е написано всичко, а умният човек може да прецени има ли доноси, кой е виновен и законно ли е действано на българска територия. Приятно четене:

"Молба за изключение от 3-годишното правило , дефинирано от Член 12 (2) и (3) на Правилникът на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей - ПФК ЦСКА-София.

Уважаеми, господин Михайлов

Отнасяйки се до молбата на БФС за изключение от Член 12 (2) и (3) (тригодишно правило на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей - издание от 2015 година), която беше подадена в УЕФА на 12 май 2017 година, моля да бъде отбелязано от ваша страна, че тя беше разгледана внимателно.

След описанието на този случай и според причини, описани в мотивите долу, заключаваме, че ЦСКА-София е в конфликт с Член 12 от CL&FFP и с основните причини за съществуването на "тригодишното правило". Така молбата ви за изключение на "тригодишното правило" за ЦСКА-София е отхвърлена.

Взимайки предвид всички аспекти на този случай, финалното решение на УЕФА е: правните и други промени в клуба от юни 2016 година са в нарушение с Член 12 от CL &FFP. Следва, че ЦСКА-София не може да кандидатства за лиценз за турнирите на УЕФА през следващите два сезона - 2017/18 и 2018/19.

Моля, запознайте се с мотивите на аргументираното ни решени, взето според Анекс I на CL&FFP. И ви умоляваме да информирате клуба.

заб. копие е пратено до ЦСКА-София


подпис:
УЕФА
Теодор Теодоридис
Генерален секретар

МОТИВИТЕ

МОЛБА

Според политиката за изключения, допускана от правило 4 и Анeкс I на Правилникът на УЕФА за Клубно лицензиране и Финансов Феърплей (накратко CL& FFP), Българският футболен съюз (БФС) надлежно попълни молба за изключение по отношение на тригодишното правило, дефинирано от Член 12 на CL&FFP.

Молба за изключение, подписана от БФС, беше подадена заради промяна на клубната структура, която прекъсва клубното членство по смисъла на Член 12.

СЛУЧАЯТ

През 2015 година ПФК ЦСКА (накратко старият ЦСКА) не получава лиценз за участие в топнивото на вътрешното първенство. Като допълнение клубът е пратен в местната трета дивизия.

През сезон 2015/2016 ПФК Литекс Ловеч (накратко Литекс), постоянен член на БФС, притежаван от г-н Гриша Ганчев, който през този сезон дава своите дялове на своя син г-н Данаил Ганчев, участва в българската топлига. По-нататък, при лицензирането през 2016 година Литекс кандидатства за лиценз "Б", за да участва през сезон 2016/17 в местната втора лига.

На 27 май 2016 ПФК ЦСКА-1948 АД, бивш футболен клуб ПФК Чавдар АД, притежаван от г-н Гриша Ганчев (38,1 процента) и други - г-н Юлиян Седефов Инджов (38,1), г-н Христо Стоичков (20) и други (3,8), придобива 100 процента от дяловете на Литекс и променя клубната структура, като сменя и името от Литекс на ПФК ЦСКА-София (за кратко нов ЦСКА), сменя седалището от Ловеч на София, сменя цветовете и други.

Колкото до ПФК Чавдар АД, акционерно дружество, създадено през 2008 година, сменя името си на ПФК ЦСКА-1948 АД. Според кореспонденцията с БФС от 20 юли 2016 година - това е бивш клуб и член на БФС, докато подава молба да не участва повече в състезанията и да бъде прекратено членството му в БФС.

По-нататък, според потвърждението от БФС, ПФК ЦСКА-1948 АД "не функционира като футболен клуб в България и е само акционерно дружество", като също така е "едноличен собственик и акционер във футболен клуб ПФК ЦСКА-София" (нов ЦСКА).

Лицензионната комисия на БФС дава лиценз "Б" на Литекс на 3 юни 2016 година. На същата дата Литекс праща писмо до Лицензионната комисия, като информира за смяната на клубната структура (смяна на името, седалище, цветове и т.н.) , която се е случила на 27 май. И също така, че компанията ПФК ЦСКА-1948 АД е придобила 100 процента от дяловете на Литекс.

Лицензионната комисия на БФС одобрява тези промени на 30 юни 2016 година. В допълнение новият ЦСКА сменя стадионите от Градски стадион Ловеч, първо на Национален стадион "Васил Левски" в София и после на стадион "Българска Армия", също в София. И двете промени също са одобрени от Лицензионната комисия на БФС съответно на 30 юни и на 28 юли 2016 година.

На 13 юли 2016 г. БФС информира УЕФА, че Литекс е сменил своята собственост и името на ПФК ЦСКА-София. БФС също така умолява тези промени да бъдат отбелязани в турнира на Младежката Шампионска лига, за която Литекс се е класирал. Затова УЕФА изисква допълнителна информация, отнасяща се за тези промени, която е предоставена от БФС на 20 юли същата година.

След преглед на новата информация УЕФА информира БФС на 27 юли 2016 година, че новият ЦСКА не може да бъде допуснат до състезанието, тъй като направените операции "са придружени от куп мерки, което води до заключението, че ПФК ЦСКА-София е нов и различен клуб от Литекс Ловеч". Така "допускайки ПФК ЦСКА-София (новият ЦСКА) до УЕФА Младежка Шампионска лига през сезон 2016-2017, ще бъде нарушено Правило 51bis (3) на УЕФА. Нито БФС, нито клубът обжалват това решение!

По-нататък, следвайки промените в първенството на България, новият ЦСКА участва в местната топ лига за сезон 2016/2017.
В последната кореспонденция с БФС от 15 май 2017 година е потвърдено, че старият ЦСКА е банкрутирал и има установени задължения от 11 милиона евро. Също така БФС потвърждава, че е основан нов Литекс. Той е член на БФС, като по настоящем играе в по-ниска аматьорска дивизия, като е елиминиран на полуфинал за местна купа.

Член 12 на CL&FFP (дефинира лиценза на кандидата и тригодишното правило) постановява, че "кандидат за лиценз може да бъде само футболен клуб, който е регистриран член в асоциация член на УЕФА. Членството (на старта на сезона на лицензиране) трябва да е минимум три години без прекъсване.

Всяка промяна на правната структура на кандидата (включително, например, промяна на седалище, име и клубни цветове или прехвърляне на дялове между различни клубове) през този период с цел да бъде улеснено негово класиране по спортни заслуги уврежда почтеността на състезанието и се счита за прекъсване на членството".

В светлината на изложеното БФС подава молба за изключение на Член 12 в полза на новия ЦСКА.

Новият ЦСКА прави изложение, че обосновката на направените промени са "усилията ни да създадем допълнителни приходи, да увеличим фенската база и да ползваме всички маркетингови възможности, като използваме термина ЦСКА".

Тази комплексна операция, която включва смяна на собственост, на клубното име, на клубните цветове, а също така и смяна на седалището от Ловеч в София, което е повече от 150 километра, нарушава член 12.

В същото време град Ловеч и неговите привърженици губят своя основен клуб, а новият Литекс Ловеч играе в долна аматьорска дивизия.

Така описани всички гледни точки водят до становището ни, че операциите, предприети от новия ЦСКА, водят до съвсем нов клуб сравнение с Литекс, както е дефинирано по правило 12.

Трябва да бъде отбелязано , че новият ЦСКА използва същото седалище, цветове, лого и стадион като стария ЦСКА. Нещо повече, новият ЦСКА претендира за историята и постиженията на стария ЦСКА. А неговото акционерно дружество ПФК ЦСКА-1948 съдържа в себе си годината, в която е създаден старият ЦСКА.

Все още обаче задълженията на стария ЦСКА не са платени, а кредиторите са ощетени, което е срещу основния смисъл на Член 12, т.е. защита на кредиторите и честността на състезанията.

Следствие от правните промени, предприети от новият ЦСКА, е прекратяване на съществуването на Чавдар и Литекс, които са заменени с нов ЦСКА. Като допълнение, нов Литекс Ловеч е основан в резултат на тези действия. Последно, новият ЦСКА участва в топлигата на България, освободен от дълговете, те остават за стария ЦСКА, който се състезава в трета дивизия преди да прекрати дейност.

Според описанието на този случай и заради причините, изнесени горе, заключаваме, че ПФК ЦСКА-София е в конфликт с Член 12 на CL&FFP и с основния смисъл на "тригодишното правило".
По тази причина молбата за изключение от "тригодишното правило" за ЦСКА-София е отхвърлена.

Нион, 29 май, Теодор Теодоридис, Генерален секретар на УЕФА".

ОЧАКВАЙТЕ ДО ЧАСОВЕ само в OFFNEWS

- Още един интересен документ, хвърлящ светлина по темата.

- Очакваме другите медии да бъдат колегиални и да цитират OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

6

Новак

01.07 2017 в 08:16

Когато Левски и ЦСКА бяха силни мачове с отбори като Беларус, Грузия, Кипър не носеха повод за притеснение за крайнйя резултат. А сега ни бият та ако ще Лудогорец и Шампионската лига да вземе.

20696

5

Новак

01.07 2017 в 08:11

Mind, напротив , ако беше "една глупава и отдавна невярна абревиатура" отдавна да е забравена. Това е бранд, който има зад себе си история, традиция, носталгия и ... бизнес. Хората на ГГ точно това и пишат - използват името за да легитимират себе си.
Винаги е хубаво и полезно да съществуват такива брандове и най-вече да са работещи.
Левски не е цъфнал и вързал като го няма ЦСКА. Само феновете-талибани могат да се радват когато другият отбор е затрит и то с нефутболни средства.
За Лудогорец ще трябва да минат много години и успехи, за да е бранда, който са Левски и ЦСКА. Литекс също наруши хегемонията за определено време, но в по-малките градове няма капацитет, който да поддържа дълготрайно такъв отбор. Нищо чудно и Домусчиев скоро да направи някакъв ход с преместване на основния "бизнес" в по-голям град , а в Разград да остане поддръжката.

20696

1

Новак

30.06 2017 в 16:04

Едно уточнение - УЕФА не е изхвърляла този ЦСКА от турнирите защото той не е бил там. Явно в УЕФА са доста наясно със ситуацията. От морална гледна точка тази сложна операция беше една обикновена кражба на име , история и най-вече активи. Ще има ли извинение обаче от управляващите, които участват активно в тази далавера с прехвърлянето на базите? Въпросът е риторичен - самите управляващи са по-големи разбойници и от ГГ и от Лупи и от буклочарите.
Това е ефектът "Борисов" в спорта - тотална мутризация и некомпетентност. Но да бъдем оптимисти - това е само началото. И по-лошо ще става.