Защо ти е Дембеле, щом си имаш Гьотце и Шахин?

Борусия е на върха на класирането и най-важната причина за това са двамата стари любимци

Петър Хераков, Евроспорт 28 август 2017 в 08:59 1565 0

Трансферната сага с Усман Дембеле трябваше да носи негативи за Борусия Дортмунд и да обърка плановете на треньора. Проточването ѝ трябваше да притесни играчите и феновете и да затъмни началото на сезона. Трябваше, но не би.

Оказа се, че BVB играе супер футбол дори и без талантливото си крило и че това, че няма да разчита на Дембеле да направи нещо специално, може да накара други футболисти да играят по-специално и да се чувстват по-специални.

Което работи много добре за отбора. В първия кръг при победата над Волфсбург с 3:0 героят бе Кристиан Пулишич, но две познати фигури свършиха много работа в средата на терена без да блестят толкова много. Срещу Херта, който през миналия сезон даде само точка на Дортмунд обаче, Марио Гьотце и Нури Шахин изпъкнаха както в доброто старо време.

Когато напусна Борусия заради Реал, от Шахин се очакваха чудеса, но той не успя. И завръщането му бе считано повече за сантиментален ход – точно като с Гьотце и неговото прибиране от Мюнхен. Още повече Томас Тухел забрави Шахин. Петер Бос обаче го върна към най-добрите му дни. Турския национал игра силно срещу Волфсбург, но срещу Херта бе извънземен. И не само заради гола и асистенцията. Той бе човекът, който всеки път, когато получеше топката, намираше съотборник с пас напред.

„Стигнеше ли подаване до Шахин, атаките ни ставаха много по-бързи и опасни“, призна и Бос. Шахин заедно с Гьотце и Гонсало Кастро отнеха безброй топки в средата на терена, бяха мачкаща машина за преса и не позволиха на столичани да имат смислена атака до гола за 2:0. Красивото попадение на Шахин бе първо за него от февруари 2015-а насам, а скоростта на удара – 93 километра в час.

„Не знам – аз прочетох 104“, пошегува се той ден по-късно.

Що се отнася до Гьотце, срещу Херта световният шампионпак игра до 60-ата минута, но дотогава бе човекът пробягал най-дълга дистанция от всички на терена. Скоро сигурно ще е готов за пълни 90 минути и тогава ще е още по-сложно за съперниците. Защото и Гьотце, и Шахин носят много скорост в играта на BVB.

Което в съчетание с Пулишич и Обамеянг е кошмар за всеки, който не обича Борусия. При това срещу Херта жълто-черните доминираха от началото до края и то без петима контузени – Ройс, Гереро, Шмелцер, Шюрле и Вайгл все още гледат отстрани.

„Не искам да съм най-добрият или най-важният. Искам да съм част от семейството на BVB“, каза Шахин за Sky след края на двубоя. Всъщност, той винаги ще бъде част от това семейство, но великолепната му форма ще направи преодоляването на продажбата на Дембеле безболезнено.

Другият аспект от трансфера на крилото в Барселона също не е за подценяване. Дортмунд сложи цена на Дембеле и накара Барса да я плати. И ще спечели 70 милиона евро (плюс още евентуални 45 милиона) от футболист, играл само един сезон за клуба. И който далеч не е чак толкова ключова фигура.


Важните неща от кръга:

Холгер Бадщубер вкара гол след 2822 дни. Първият му гол в Бундеслигата бе на 4 декември 2009-а, а с втория донесе победата на Щутгарт над Майнц. Дано да остане здрав по-дълго, защото Щутгарт ще има нужда от него.

Мануел Нойер се завърна в игра. Вратар номер едно в света се възстановяваше от травма почти четири месеца но срещу Вердер демонстрира, че все едно си е почивал само ден – отбраната бе много по-солидна и добре организирана . Все пак той не бе повикан в националния отбор, но обясни, че приема и разбира решението на Йоаким Льов и Андреас Кьопке.

Алфред Финбогасон се разписа 33 секунди след началото. Голът му във вратата на Борусия Мьонхенгладбах е най-бързият в историята на Аугсбург. Исландецът вкара за втори път в кариерата си в първата минута.

Лайпциг включи на скорост. Три полувреме депресия преди биковете да влезат в духа на рекламата на спонсора си и да се сдобият с криле. За нещастие на Фрайбург, който водеше с 1:0 след 45 минути от ранния мач в неделя. Тимо Вернер се разписа на два пъти, като това му се случва за трети път срещу южняците. Орбан добави още един гол, а четвъртото попадение на Брума си заслужава всяко едно повторение.

Юлиан Брандт. На 21 години и 116 дни влезе в историята на Байер Леверкузен като най-младият футболист, записал 100 мача в Бундеслигата.

Сьорен Щаркс. Реферът дебютира в Първа Бундеслига в петък вечер като замени в началото на второто полувреме получилият травма Феликс Брих. Първата му работа беше да покаже червен картон на капитана на Хамбургер Мергим Маврай. Щаркс се справи с лекота с всичко – даде 13 минути продължение и след помощ от видеоасистента даде напълно заслужен жълт картон на Пападопулос за симулация.

Покажете вратата на Денис Дийкмайер. Десният бек на Хамбургер вече държи рекорда за най-много мачове без гол в Бундеслигата – 183. „Получих повече съобщения за рекорда, отколкото поздравления за това, че бяхме на върха на класирането“, каза той. Милият.

Втора Бундеслига:

Фортуна Дюселдорф ще посрещне паузата на върха, след като Роуен Хенингс вкара в добавеното време за 2:1 в Зандхаузен. Със същия брой точки - по 10 - са още Дармщадт и Арминия. Дармщадт победи Дуисбург на Илия Груев с 2:1, като втория гол бе дело на резервата Яник Щарк, който се разписа във втори пореден кръг.

Цитатите:
„Не знам какви качества иска да вижда треньорът. Но моите очевидно съвсем не са му полезни“ - Томас Мюлер след като изкара 70 минути на резервната скамейка срещу Вердер.

„Не мисля, че ще станем шампиони на Германия“ - треньорът на Борусия Мьонхенгладбах Дитер Хекинг след 2:2 с Аугсбург.

„Беше очевидно нарушение. Волфганг Щарк сигурно е заспал в мазето в Кьолн пред телевизора. Ако подобно нещо остава незабелязано, за какво ни е видеоасистентът“ - Руди Фьолер, според когото преди втория изравнителен гол на Хофенхайм има нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews