Венци Стефанов: Страхотна мобилизация на феновете на Левски, явно много обичат своя клуб

OFFNews 05 март 2020 в 14:12 2373 0

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов сподели пред "7/8 TV", че е впечатлен от феновете на Левски, които се мобилизираха да помогнат на своя любим клуб.

Босът на "белите" коментира и актуалните теми в българския футбол, както и спонсорството в най-популярния спорт у нас.

"Трябва да се знае кой какво дължи, какво трябва да прави. Не трябва държавата да се намесва и да плаща за греховете на другите. Министър-председателят е помагал на много клубове, но всеки един трябва да си носи кръста и да знае, че е отговорен пред компетентните държавни органи.

Видях страхотна мобилизация във феновете на Левски, явно много обичат своя клуб, така трябва да бъде. Не трябва обаче да бъдат ползвани за мюрета или за политически цели. Спортът не трябва да се бърка с политиката, а и политиците не трябва да взимат страна, когато става въпрос за спорт.

Какъв е смисълът за другите отбори, ако Българският спортен тотализатор налее в Левски 11 милиона? Не, това не може да се случи. Убеден съм. Няма държавник, колкото и голям привърженик да е на даден отбор, който да се съгласи да направи това нещо. Убеден съм, че това нещо няма да се случи. Сигурен съм и че самите левскари няма да го искат това нещо - това в един момент ги опълчва срещу всички останали.

Левскарите не са съгласи с този начин на спонсориране, рано или късно те ще искат да имат един чист Левски. Това нещо, вярвайте ми, ще се случи. Убеден съм, че хората няма да допуснат това нещо - пари от БСТ да се отклонят към един отбор, към Левски. Ако се отпускат пари от тотото, нормално е да са към всички. В крайна сметка това е държавен спортен тотализатор. Ако той отделя пари за спорт, трябва да отделя за всички. Сигурен съм, че има хора, които разбират за какво става въпрос, и няма да допуснат това нещо да се случи. Няма шанс.

Цифрите, които се чуват, ме смущават. Милион и нещо на месец... Смятам, че 200 000 лева на месец са нормални пари за издръжката на един клуб. Знам как се издържа един клуб, който би Левски насред "Герена" с 11 българи, защото Стергиакис е от 14-годишен при нас. Те бяха за червен картон още в 15-ата минута. Това момче - Тиам, за което казват, че е суперзвезда, за малко да счупи крака на Янис Карабельов. Досега е счупил на двама българи краката. За какво са ни такива чужденци, не знам.

Сигурен съм, че има левскари, които много обичат Левски и които ще предпочетат да изстрадат, да минат през своята Голгота, но да излязат чисти. Държавата трябва под някаква форма да подпомага футбола, но да бъде справедливо - за всички. Тогава няма да има упреци заради един клуб или заради друг клуб.

Първият клуб, с истинска история, истински документи и факти, е Славия. Които се заиграе с феновете, ще сбърка. Не бяхме ставали 53 години шампиони, станахме шампиони, а на другата година ме рисуваха на бесилка на стадион "Славия".

Феновете не формират обществено мнение. Феновете, които правят зулумите, не са на себе си в 90% от денонощието. Ако има справедливост и точност, София ще остане с един гранд", каза Стефанов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг