Светът отвратен от тима на Саудитска Арабия, потъпкал паметта на жертвите в Лондон (видео)

Хванаха в лъжа защитниците на тезата, че минутата мълчание не е част от ислямската култура

OFFNews 09 юни 2017 в 13:17 6390 9

Цивилизованият свят очаквано показа своята погнуса от отказа на футболния тим на Саудитска Арабия да почете паметта на жертвите в Лондон. Отборът гостуваше на Австралия за световна квалификация. След разрешение на ФИФА мачът в Аделаида трябваше да започне с минута мълчание.

В касапницата на Лондон Бридж загинаха две австралийки: 21-годишната Сара Зеленак, отишла да работи като детегледачка в Англия, както и медицинската сестра Кърсти Боудън. Още двама граждани на Австралия бяха ранени от джихадистите.

Това не трогна особено гостите, които по времето на минутата мълчание се разхождаха или разгряваха. Само единият от националите на Саудитска Арабия скръсти ръце зад гърба и застана мирно. По същото време арабските фенове викаха от трибуните. Тотален потрес!

От Австралийската футболна федерация казаха веднага след мача, че гостите са били информирани навреме за минутата мълчание. "Както Азиатската федерация, така и саудитският отбор се съгласиха на минутата мълчание", сподели официален източник пред медиите.

"Дано ФИФА ги накаже. Това е отвратително", написа фен в социалните мрежи.  "По време на минутата мълчание играчите на Саудитска Арабия даваха вид, че не им пука за жертвите. Феновете им пък пееха", възмути се друг.

Трудно е да цитираме по-острите мнения по форумите на световните медии, защото "диваци" и "свине" са най-меките думи към футболния тим от Азия, който все пак загуби мача 2:3.

Разбира се, намериха се и защитници на националите от Саудитска Арабия, които изтъкнаха довода, че минутата мълчание е нещо непознато в ислямската култура. Те започнаха да увъртат, че е станало чисто недоразумение. Но бързо бяха разбити!

Бяха извадени кадри как саудитският Ал Ахли пази минута мълчание преди преди мач срещу Барселона в приятелски турнир точно преди 7 месеца! Друг показа снимки как се призовава за мълчание в памет на покойния крал на  ислямската държава.

                                Играчи на поло пазят мълчание на турнир в ОАЕ след смъртта на саудитския крал Абдула 

Политическият елит на Австралия също избухна срещу Саудитска Арабия. Лидерът на Лейбъристите Антъни Албаниз нарече "отвратителен" отказа на гостите да почетат с минута мълчание жертвите от Лондон. "Няма извинения! Това не е въпрос на култура, а на липса на уважение. Наистина го намирам за отвратително!".

Независимият сенатор Дерън Хинч заяви пред телевизия, че отношението на Саудитска Арабия е "обида".

Само премиерът Малкъм Търнбъл го даде по-дипломатично, че "още не е видял видеото от инцидента, но целият свободен свят е обединен и заклеймява терористичната атака и тероризма като цяло".

Днес Футболната федерация на Саудитска Арабия излезе с изявление, че "дълбоко съжалява и искрено се извинява" за причинените обиди, дошли от "пропуск на играчите да спазят минутата мълчание".

Според декларацията футболистите не са имали намерения да покажат липса на уважение. Тя така и не дава обяснение защо националите не са се присъединили към домакините от Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

8

Според мен, тази стаия е пълна с език на омразата!
Не искат да пазят мълчание - трябва да сме толерантни и да уважаваме тяхният избор!
А за загиналите в атентата извършители? Къде е нашата толерантност, загриженост и мълчание? Не са ли и те хора?
Гади ми се от консервативното либерално лицемерие!

8594

6

Ivan Peshev

09.06 2017 в 14:54

Wahhabism e oфициална религия в Саудитска Арабия.

12021

4

bls

09.06 2017 в 14:07

Целия свят се опнал да реве щото футбалерите не били показали респект към жертвите и в същото време не чух целия свят да се разбунтува заради сделката за 300 млрд. между сащ и арабите, които снабдяват с оръжие терористите .. Аре по-леко с лицемерието..

10571

2

Hissarion

09.06 2017 в 13:52

Отношението на уахабитите е повече от ясно. Правителствата по света обаче ще продължат да си затварят очите, защото петродоларите им трябват. Държавите, произвеждащи оръжие, го продават на СА, които го пращат на Имамска държава, срещу която после тия същите държави уж се борят.

42249

1

Denis Rizanov

09.06 2017 в 13:27

Абе още ше ви светне за камиларите. Ама трябва време. Трябва да може да видите онези между вас, които са сговор с тях, които им продават оръжие и технологии, които наричат тези псевдокралства свои патньори по високи международни срещи и събития.
Време трябва. и още гасене на Айфоловата кула.