Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

Смолян погна Стоичков за 1000 лева данъци, после го оневини

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 16:07 2544 0

Скандалите обичат Христо Стоичков. В Пловдив излезе информация, че носителят на "Златната топка" не е плащал местни данъци и такси за имотите си на Пампорово от 2012 година. Малко по-късно обаче стана ясно, че се визира стар период и Камата вече е изчистил всички свои задължения.

Камата има 90 кв. метра апартамент на метри от пистите и терен, на който щеше да строи вилно селище. Той е един от многото собственици в курорта, които не си плащат данъците, пишат колегите от "Марица". Затова от администрацията са завели дела и ще предават борчлиите на частни съдебни изпълнители. Акцията започна още миналата година.

Така от общината са успели да съберат вземания дори от англичани с жилища в Пампорово. Преди време тези пари редовно влизали в графата "несъбираеми". "Малко от собственици с имоти в Пампорово са редовни платци. Това са тези, които са с редовни документи. На частни съдебни изпълнители са предадени длъжници, чиито обекти са на акт 15 и на акт 14, собственици, които са преотстъпили свои обекти и са някъде в чужбина, а партидите са на тези, които вече не са в страната", обясни пред "Марица" Венера Аръчкова, зам.-кмет на Смолян с ресор финанси.

След намесата на четиримата частни съдебни изпълнители в Смолян през м.г. са се сключили и много споразумителни протоколи, понеже хората се стряскали, че е възможно да им опишат имуществото. Според публичния списък на длъжниците на сайта на община Смолян фирмите, които дължат на община Смолян данъци и такси за суми над 5000 лева, са 152. Със задължения към управата от над 1000 лева са 994 души, като повечето са предадени на НАП.

Сред тях има над 300 чужденци, които дължат налози основно за жилища в апартхотели в района на Пампорово.

Стоичков е най-известното име в списъка на длъжниците с над 1000 лева борчове към общината. Той е предаден на НАП. Камата е почетен гражданин на Смолян от 2005 г. Тогава той доведе почти целия състав на националния ни отбор от САЩ'94 на футболно шоу в среща с местния ФК Родопа. Футболистът имаше намерение да прави вилно селище край родопския град на 16 декара свой парцел в местността "Смолянските езера".

Малко по-късно стана ясно, че Камата е невинен и са му стоварени безпочвени обвинения в Пловдив. По повод публикацията във вестник „Марица” от 30.01.2017 г. със заглавие: „Издирват Стоичков за неплатени данъци в Смолян”, зам.-кметът по финансите в община Смолян Венера Аръчкова заяви, че на 14 април 2016 г. г-н Христо Стоичков е изплатил задълженията си за местни данъци и такси. Цитирането на името му вероятно е на база обявения списък на длъжниците към 31 декември 2015.

„Нямали сме никакви проблеми с г-н Стоичков, нито са изявявани претенции към него. След разговори с негови представители, задълженията бяха изплатени, уточни Аръчкова.

Към 15 февруари т.г. ще бъдат обявени на сайта на община Смолян данъчно задължените лица със задължения за местни данъци и такси към 31 декември 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови