Славният Лийдс се завърна в Премиър лийг

OFFNews 18 юли 2020 в 17:56 2092 0

Един от класическите английски отбори - Лийдс, се завърна в Премиър лийг след 16-годишно отсъствие.

Воденият от популярния аржентински треньор Марсело Биелса - Лудия тим си осигури завръщането в елита кръг преди края на първенството в Чемпиъншип, след като преследвачът Уест Бромич загуби с 1:2 като гост от Хъдърсфийлд.

Преди това в четвъртък Лийдс надви с 1:0 Бърнзли на "Елънд Роуд" и събра 87 точки след 44 мача. Йоркширци не са си гарантирали първото място, но изкачването им е сигурно.

Лийдс е трикратен шампион на Англия, а за последно стана шампион през 1992 година. Пропадането му започна заради финансова криза, като клубът дори стигна до третото ниво - Лига 1.

През миналата година Лийдс отново беше близо до промоция, но в името на феърплея я пропусна. Това се случи в мача с Астън Вила в края на сезона. Тогава Матеуш Клих откри резултата в полза на Лийдс, докато на терена имаше паднал футболист на Астън Вила.

Съдията зачете гола, въпреки скандала между футболистите на терена. Биелса даде нареждане играчите му да пропуснат попадение и това се случи. Равенството лиши Лийдс от шанс да се класира директно в Премиър лийг за сметка на Шефилд Юнайтед.

Сега обаче йоркширци си извоюваха успеха, а в града временно ще прекръстят улица на името на Биелса.

В същото време един от най-известните фенове на Лийдс - актьорът Николай Костер-Валдау, известен с ролята си на Джейми Ланистър от "Игра на тронове" записа трогателно видео, адресирано до аржентинския специалист.

"Марсело, дъщеря ми беше на 3, когато Лийдс изпадна. Сега е голяма и кара кола.

Марсело, искам да знаеш, че ние, феновете на Лийдс, те обичаме повече, отколкото можеш да си представиш", казва Костер-Валдау във видеото, което набра огромна популярност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!