Синът на Бебето, когото всички познават от рождение

Матеус дебютира за Спортинг с победа над Монако

OFFNews 25 юли 2017 в 15:38 3236 0

В 62-ата минута на мача от Мондиал’94 Бразилия – Холандия Бебето вкарва за 2:0. Секунди по-късно светът вижда, вероятно, най-известното празнуване на гол в историята на футбола: Бебето събира ръцете и започва да ги люлеле, сякаш забавлява невидимо бебе. След това до него се подреждат Мазиньо и Ромарио.

Два дни преди мача Бебето е получил отлична новина от Рио. На 7 юли съпругата му Денис е родила синът им Матеус. Момчето естествено е кръстено на Лотар Матеус.

„Той беше единственото от моите деца, при чието раждане не успях да присъствам, защото по това време бях на световното първенство, - спомня си Бебето. – Ето защо спонтанно започнах да празнувам така с мисъл за сина ми. В този момент Матеус бе посветен в магията на нашата игра. Футболът е всичко, от което той някога се е интересувал. Мисля, че първата дума, която е казал не е „мама” или „тате”, а именно „футбол”.

На 12 години Матеус попада в акедмията на Фламенго, първият голям клуб в кариерата на Бебето. Височкият и силен атакуващ полузащитник изпълнява страховити пряк свободни удари, пронизва защитните линии на съперника с решителни пасове и разбира се, си позволява да прави на терена разни циркови номера. През пролетта на 2017 година за един такъв вундеркинд от Фламенго – 17-годишният Винисиус Жуниор Реал дава 45 млн. евро. Матеус се разминава с подобна съдба. През февруари 2012 г. той дебютира за първия отбор срещу Олария, а малко по-късно облича и националната фланелка на селекцията до 20 години.

„За да заиграе за Бразилия, той трябва да притежава много сериозен потенциал, - коментира тогава Бебето, - защото тук всеки ден се появяват нови играчи. Лично аз не се съмнявам, че Матеус е способен да играе за националния отбор”.

Преходът в мъжкия футбол се оказва повече от труден. Матеус така и не се справя с конкуренцията във Фламенго. За три години той успява да запише само 13 мача в бразилското първенство без гол и без асистенция. През 2015 година станало ясно, че ако Матеус иска да направи нещо от кариерата си – трябва да напусне. На опашката за тутулярно място на позицията си във Фламенго той се нарежда на отчайващото шесто място.

В края на зимния трансферен прозорец през 2012 година Матеус моли да го пуснат под наем за половин година в португалския Ещорил. Там също никой нищо не му обещавал, но поне борбата за титулятрно място не била обречена. Тези месеци били използвани за адаптация и през следващия сезон вече играе в четири мача.

Първият пълноценен сезон за него в Португалия също започва на пейката. Едва през пролетта той се утвърждава в стартовите 11 и в за 14 мача до края на първенството бразилецът вкарва 4 гола и подава за още 7.

Не може да се каже, че Матеус превзема първите страници на спортната преса през следващия сезон 2016/2017. 26 мача, 2 гола и 4 асистенции – скромни показатели даже за атакуващите халфове на Ещорил. За два сезона и половина Матеус записва само едно резултатно действие срещу португалските грандове – асистенция срещу Порто. Всичките му попадения и голови подавания били срещу слаби съперници като пряк свободен във вратата на Шавеш и красив гол в последната минута срещу Витория, с който Ещорил печели точка при гостуването в Гимараеш.

След края на първенството към бразилеца се появява интерес от лисабонските клубове. Пътрвото запитване идва от Бенфика, но Спортинг реагира по-решително и през май 2017 г. купува Матеус за 2 млн. евро. Договорът му е до 2022 година, с внушителна клауза за откупуване от 60 млн. евро. Според специализираният сайт transfermarkt.de моментната цена на играча е далеч по-скромна – 1 млн. евро.

„Избрах Спортинг, защото това е велик клуб, - заявава щастливият Матеус. – С радост приех тази възможност и не се колебах нито за миг, когато постъпи офертата за мен”.
„Сине, гордея се с теб! Продължавай да се трудиш смирено и упорито и ти ще постигнеш всичко, което желаеш. Тогава ще влезеш в историята на Спортинг”, написа щастливият Бебето в туитър.

През юни момчето от „люлката” направи предложение за брак на своята приятелка, а през юли дебютира с успех в контрола срещу звездния тим на Монако, който бе победен с 2:1. С търпение и много труд талантливият Матеус започва да излиза от сянката на легендарния си баща. Това се иска и от целия отбор на Спортинг, който не може да излезе от сянката на Бенфика и Порто вече 15 години, които делят „зелено-белите” от последната им титла в Примейра лигата на Португалия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!