Шведски фенове сложиха хиджаби в протест срещу закон

OFFNews 05 април 2017 в 10:37 6184 2

Лудите фенове на шведския АИК сложиха хиджаби в знак на протест срещу нов закон, забраняващ носенето на маски по време на мачове. Той влезе в сила от 1 март, като целта му е да се спре насилието по стадионите. Изключение се прави само за полицаи и хора, които покриват лицата си от религиозни съображения.

Агитката на АИК се изхитри и извади хиджаби по време на домакинския мач срещу Хакен. За да няма съмнения, запалянковците издигнаха и плакат срещу вътрешния министър Андерс Игеман, който прокара закона.

"Феновете на АИК носят маски по религиозни причини. Целта ни е свобода за утрасите, благодарим на Игеман за вратичката", гласеше най-общо казано посланието.

Атмосферата около мача с Хакен беше доста гореща

Министърът, който е прочут фен на кръвния враг Дюргарден, прие банера с чувство за хумор. "Честно, мисля плаката за доста забавен. Той показва, че феновете на АИК имат чувство за хумор", каза Игеман. И добави, че не очаква вълна от хиджаби по шведските стадиони в опит за заобикаляне на закона.

Агитката на АИК има лоша слава из цяла Европа. През 2010 година тя се прояви в мачовете с Левски. На шведска земя хулигани се сбиха с полицията и изпотрошиха с камъни автобуса с българските футболисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови