Nike пуска на пазара спортен хиджаб

OFFNews 28 март 2017 в 17:33 2387 1

Американският производител на спортни стоки Nike излезе с едни гърди пред конкуренцията в ислямския свят, като представи спортен хиджаб.

В редица мюсюлмански страни жените, включително и спортистките, са задължени да ходят забрадени дори и на състезания, като не се правят изключения дори за чужденките. Така например на световното по шахмат всички участнички носеха хиджаби, а които не искаха просто не взеха участие. В България има две ирански волейболистки, които играят в мачовете си от първенството забрадени.

И ако досега нито един водещ производител не беше обърнал внимание на тази ниша от пазара, то американците са напът да я запълнят.

Спортният хиджаб с логото на Nike излиза в продажба през 2018 година. Той е изработен в съответствие с най-новите тенденции от еластична и пропускаща въздуха материя. Плановете са да бъде продаван в три цвята - черен, сив и лилав. При разработката му са давали съвети редица мюсюлмански спортистки като фигуристката Захра Лари, фехтовачката Инес Бубакри, боксьорката Арифа Бсеисо и др.

Решението на американската корпорация не беше прието еднозначно, но може да доведе до революция в страни като Ирак, Пакистан, Индия, Судан, Афганистан и др., където момичетата не могат да се занимават със спорт, тъй като нямат съответстващи на шериата дрехи. Тази празнота вече ще бъде запълнена, като от Nike едва ли ще се ограничат само с хиджаб.

В Америка редица феминистки организации критикуваха решението на корпорацията и заплашиха с бойкот на стоките, но сметките в централата в Орегон са други. Пазарът на спортни стоки в ислямския свят към 2020 година ще достигне 5 трилиона долара.

Разбира се, Nike съвсем не е първият производител на съобразени с шериата спортни дрехи, но досега на този пазар са действали само малки местни играчи, които предстои да бъдат пометени от гиганта.

Публикация, споделена от Zahra Lari (@zahralari) на

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови