Ще си възвърнат ли блясъка ''Драконите'' от Русе

efirbet.com 26 януари 2022 в 11:54 3854 0

Най-старият футболен отбор в България – „Дунав“ Русе, в момента не се намира в най-доброто си състояние. За един век история, драконите успяха не само да защитят честта на града си, но и да направят някое друго чудо в европейския футбол. Днес ще открием, че ситуацията далеч не е розова. Ситуацията на ФК Дунав е разгледана детайлно от анализаторите в Ефирбет, които остават на мнението, че мястото на тима е именно в професионалния футбол.

Ако проследим историята на тима, не е трудно да забележим, че преходът на драконите е повече от цветен. През годините са играли във всяка една лига от професионалната в аматьорската и обратното. Най-доброто представяне в професионалната лига е два пъти взимането на 4 място, но освен това ще открием трофеи от полупрофесионалната и аматьорската лига.

Може би една особена гордост е и победата над Рома в Русе, когато драконите успяват да поразят мрежата на противника цели два пъти. Макар и да отпадат, все още може да забележите кадри от срещата.

Очевидно е, че говорим за футболен отбор, който има традиция и може да израсне много високо в професионалното първенство, но тук срещаме нуждата от спонсори. Най-популярният спорт на планетата, официално може да се смята и за най-скъп, като инвестицията отива не само за база, но и за заплата на футболистите. Последните проверки показват, че драконите имат нуждата от около 600 000 лева, за да могат да се запишат във Втора лига. Изисканата сума със сигурност е инвестиция, за която и някои от настоящите професионални отбори ще срещнат трудности.

В момента Дунав се намира в аматьорската лига и продължава да играе с ограничени ресурси. Така стигаме и до въпроса в заглавието: кога драконите ще върнат блясъка си? Най-вероятно говорим за няколко години, като тук определяме средната стойност. Рокадите на отбори в последните няколко години показват, че професионалното първенство не е невъзможна мисия, стига да има достатъчно финансови ресурси. Отборът се радва на сериозна маса от фенове, както и на активност в клубния магазин. Общината също помага за изплащането на заплатите, но това има и положителна страна – това е моментът, в който русенци могат да изградят един много по-адекватен и добър отбор.

В момента говорим за футболисти, които се изграждат в школата, а именно с тях се гради лоялност и така нареченото футболно наследство, което в годините напред се отплаща. За такова някога говореше и Жозе Моуриньо, но подозираме, че Мартин Цирков знае това, а и школата на русенци разполага с отбори в няколко възрасти, правейки най-важната инвестиция във футбола – създаването на играчи.

Към този момент ще открием, че представянето на отбора в аматьорската лига също е положително, отборът има само един конкурент в лицето на Лудогорец Разград II. Впечатление прави и свежата кръв, която тепърва ще демонтира качество в редиците на драконите. Всичко това ни говори за една добра инвестиция в бъдещето и ако говорим за връщането на стария блясък, той най-вероятно ще се случи, но за целта трябва опит, а след това и финанси. Ако тимът все пак се справи добре в аматьорската лига и успее да привлече достатъчно спонсори, то следващата стъпка ще е Втора лига. При евентуален успех или поне добро представяне в следващите няколко години, можем да говорим за завръщане в професионалната лига.

На този етап говорим за първата стъпка към по-доброто представяне, но нека не бързаме с даването на точен срок. Отборът има традиция, сега остава да предостави и необходимите резултати, за да получи покана. Очевидно е, че не говорим за невъзможната мисия, а за малко повече време за оформянето на достатъчно добър отбор. Това е основната мисия на този етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови