Португалия с класика срещу Турция, мореплавателите вече гледат към 1/8-финалите

Донислав Донев 22 юни 2024 в 20:53 1961 0

Португалски национален отбор

Снимка Facebook: Seleções de Portugal

Футболистите на "мореплавателите" се радват след гола на Бруно Фернандеш

Португалия победи Турция с класическото 3:0 в двубой от втория кръг в Група "F" на Европейското първенство, който се изигра на "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд.

Първото попадение в мача падна в 21-ата минута, когато Бернардо Силва успя да се разпише. Осем по-късно защитникът Самет Акайдън си отбеляза автогол. Това бе и шести път, в който футболист праща топката в собствената си врата на Евро 2024. В 56-ата Бруно Фернандеш оформи крайния резултат след асистенция на Кристиано Роналдо.

Така Португалия оглави Група "F" с актив от 6 точки, а втори е отборът на Турция с 3. Чехия и Грузия, които по-рано днес завършиха наравно, са на съответно трета и четвърта позиция с по 1 точка.

Двубоят започна добре за играчите на Винченцо Монтела, като първата по-сериозна ситуация бе именно пред вратата на Диого Коща. В 7-ата минута Керем Актюроглу направи сериозен пропуск.

Бернардо Силва даде аванс за "мореплавателите" в 22-ата минута след добра атака отляво. В крайна сметка футболистът на Манчестър Сити бе оставен сам в наказателното и успя да стигне до топката, след което я прати в мрежата на Алтай Байъндър.

Седем минути след това отборът на Роберто Мартинес удвои, след като Самет Айкадин си отбеляза комичен автогол. Той не се разбра с вратаря Байъндър и прати топката в собствената си врата. В близост до него нямаше играч на Португалия.

В 35-ата минута Бруно Фернандеш бе изведен на отлична позиция в наказателното поле. Ударът му обаче премина над вратата. По същото време цялата турска публика започна да скандира името на Арда Гюлер, а когато бе изпратен да загрява малко по-късно целият стадион избухна.

Турция можеше бързо да се върне в мача, след като солова акция на Керемс Актюроглу завърши с удар към долния ляв ъгъл, но Диого Коща изби с крак. До края на полувремето хубави изстрели на Роналдо и Фернандеш не попаднаха в целта, а шут по земя на Оркун Кьокчу не затрудни Коща.

В началото на втората част опитът на турците бързо да се върнат в мача се провали, защото в 56-ата те допуснаха още един гол. Тогава Кристиано се измъкна от опита за засада и асистира на Бруно за гол за 3:0 на празна врата.

В последните минути на мача португалците успокоиха темпото, като така позволиха на на турските национали да задържат повече топката. Все пак, "мореплавателите" организираха някои опасни контраатаки, които, обаче, не успяха да завършат с ново попадение. От своя страна Турция така и не стигна до нещо по-интересно пред вратата на Коща.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16