Петър Величков: Как БФС ще санкционира своя директор, развял директно дискриминационна реплика, включваща цвета на кожата?

OFFNews 27 януари 2023 в 16:11 2170 0

Птър Величков

Снимка Личен архив

Петър Величков

Как БФС ще санкционира своя технически директор Георги Иванов–Гонзо, който се забърка в расистки скандал? Футболната ни централа в момента е на ход да покаже, че нито подкрепя, нито толерира расизма във всяка негова форма. Това заяви за OFFNews Петър Величков, бивш член на Изпълнителния комитет на БФС, който в момента е част от екипа на Димитър Бербатов.

„С изумление и потрес видях изявата на Гонзо и рецептата му за това как ще “оправи” националния отбор. Изпусна ли се Гонзо по отношение на определени свои предразсъдъци? За подобно нещо или трябва да си ниско интелигентен, или прикрит, или явен расист. Какъв е точно Георги Иванов, освен добър футболист от близкото минало?“, заяви Величков. И добави, че това е въпрос към Гонзо, чийто отговор очаква цялата футболна общественост. И трите презумпции би следвало да изключат заемането на пост в БФС, още по-малко директорски.

Според Величков по правилник всеки клуб го грози глоба от 20 000 швейцарски франка за едно развято расистко знаме. Бездействието и мълчанието на ръководството на футболната централа по казуса с “Гонзо и различния цвят на кожата” поне засега не показва, че според тях има проблем от факта, че шеф в БФС развява директно дискриминационна реплика, включваща цвета на кожата.

За бившия член на изпълкома на БФС комбинацията от опита на Гонзо да замаже положението и желанието му да не пада по гръб е доста нелепа. И сигурно си мисли, че да се обясняваш постфактум по този начин е достатъчно. Ами не, не е. Стана даже по-зле. Достойният, интелигентният човек най-малкото трябва да може да застане с лицето си и да се извини. Извинение от Гонзо не видяхме. Дори в опита му да замаже положението с изказването си прозира надменност и наглеене.

„И в заключение да му кажа на Георги Иванов - аз от футбол не разбирам и не претендирам за това. Аз разбирам от управлението на процеси, капитали, хора и информация. Разбирам от възпитание, почтеност и носене на отговорност. Да бъдеш ръководител във футбола, не изисква да си бил само добър футболист и посредствен треньор. Изисква доста повече от другото. Понесете своята отговорност, г-н Георги Иванов-Гонзо, бъдете мъж поне“, призова Величков.

„А БФС да вземе отношение, някакво отношение, каквото и да било то. Да не мълчат, не чуват и не виждат, като онези три маймунки със запушените уста, уши и очи. Не трябва да оставяме този сериозен казус да бъде заметен под килима“, завърши Петър Величков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови