Пътят ни към Евро 2020 минава през Прага

OFFNews 07 юни 2019 в 08:33 1685 0

Снимка Facebook: Team Bulgaria

Тази вечер от 21,45 часа в Прага националният отбор по футбол се изправя срещу Чехия в третия си мач от квалификациите за Евро 2020. Двубоят ще бъде излъчен от БНТ, а зад коментаторския пулт ще застане емблематичният Петър Василев - Петела.

Той се завърна в ефир след дълго отсъствие по време на световното в Русия през 2018 година, а през есента коментира играта на националите и в турнира Лига на нациите.

Двубоят в Прага ще бъде официален дебют за новия селекционер Красимир Балъков, който наследи Петър Хубчев. Под ръководството на Хубчев записахме две равенства 1:1 с Черна гора и Косово и днес не трябва да допускаме загуба, за да запазим шансове за класиране. В понеделник, 10 юни, пък приемаме Косово, а билетите са между 12 и 40 лева.

В последно време чехите не са толкова опасен отбор, като може би причина за това е подмладяването на отбора им и липса на големи звезди. В домакинствата за класиране на Мондиал 2018, те бяха победени само от Германия.

За сметка на това обаче завършиха наравно със сравнително по-слаби отбори като Азербайджан и Северна Ирландия. В турнира Лига на нациите Чехия спечели като домакин с 1:0 над Словакия, но пък загуби 1:2 срещу Украйна.

Балъков разкри, че 99% е наясно със стартовия си състав. Секекционерът смята, че шансовете на двата тима са 50:50, като голяма роля ще изиграе кой ще има по-голям заряд и ще иска повече победата.

Има леки проблеми, които не са решаващи за този мач. Мога да кажа, че всички са здрави. Но все пак имаме два мача и трябва да внимаваме дори с леките проблеми при някои от играчите. Нямам притеснения. Надявам се да мине всичко по план, по който сме работили близо седмица. Това е малко и много време. Нека мине мачът и тогава ще мога да ви кажа нещо повече.

Мисля, че мачът е 50/50. Голяма роля ще изиграе и кой ще има по-голям заряд, кой ще иска повече победата и късмет, разбира се. Но може да се каже, че Чехия е фаворит в момента. Да се надяваме, че след мача ще може да кажем нещо друго.

Надявам се да успеем да покажем поне малко, понеже работихме здраво тази седмица – искам да имаме по-добро притежание на топката. Не искам да търсим постоянно дългите топки, игра за втора топка. Искам да играем футбол. Зависи много и от противникът, но мисля, че имаме играчи, които могат да го правят", сподели Балъков.

Чешки журналист го попита за спомените му от загубата на нашите с 0:6 на 6 октомври 2001 година, отново на същия стадион в Прага, но Балъков се измъкна като каза, че не помни нищо от мача преди 18 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews