Първенството на Украйна по футбол беше официално прекратено, шампион е Шахтьор (Донецк)

OFFNews 26 април 2022 в 19:39 2135 0

Първенството на Украйна по футбол за сезон 2021/2022 официално е прекратено. За окончателно класиране се приема подреждането на отборите към 25-и февруари, стана ясно след завършилото днес Общо събрание на клубовете.

Най-важното решение е, че клубовете са подкрепили предложението за прекратяване на VBET-лига за сезон 2021/2022 поради невъзможност за доиграване на шампионата. Както е известно, на 24-ти февруари руската армия нападна Украйна и в момента на територията на страната се водят ожесточени бойни действия.

Класирането се фиксира към 25 февруари. За шампион е обявен Шахтьор (Донецк), който след 18 кръга беше събрал 47 точки. 2-ри остава Динамо (Киев) с 45 пред Днипро-1 с 40 и Заря (Луганск) с 36. Лигата отбелязва изрично, че награждаване няма да се провежда. Решението за първенството на младежките отбори ще бъде взето по-късно.

Освен това е създадена работна група за разглеждане и обработка на въпроси относно началото на новия сезон на Украинската професионална лига (УПЛ). Всички тези решения обаче трябва да бъдат потвърдени от Изпълнителния комитет на Украинската футболна асоциация.

Украинската футболна асоциация очаква решение и по казуса с европейските клубни турнири. Преди близо две седмици президентът на централата Александър Чеферин е уверил Сергей Палкин от Шахтьор (Донецк), че ако има възможност, украинските отбори ще играят през лятото в турнирите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови