Първа лига става с 16 отбора, плейофите се запазват

OFFNews 28 април 2021 в 19:22 2844 0

Изпълнителният комитет на БФС разгледа предложението на Професионалната футболна лига и кметовете на 6 български общини за промяна на формата на футболното първенство от сезон 2021/2022 г. и увеличаването на отборите от Първа професионална лига от 14 на 16.

Членовете на ИК се запознаха със становището на официалния телевизионен оператор – Нова телевизия, и на базата на събраните мнения и последвалата дискусия, взеха решениe от началото на сезон 2021/2022 г. броят на отборите в ППЛ да бъде увеличен на 16, като задължително условие е форматът да включва плейофна фаза.

На този етап обаче не се знае дали ще има изпадащи отбори през този сезон от Първа лига.

"От изпълнителния комитет е сформирана експертна група, която до 25 май трябва да даде своето предложение как да бъдат определени 16-те отбора за елита и дали изпадащите през този сезон ще могат да участват и догодина", обясни членът на Изпълкома Емил Костадинов.

Съставът на Втора лига ще е от 18 отбора, като Изпълнителният комитет сформира Експертна работна група, която следва да докладва предложения за спецификите на новия формат на следващото заседание на ИК.

В допълнение 23 клуба, членове на БФС, загубиха членството си поради липса на дейност, а други 15 бяха одобрени за временни членове на БФС, като няма да имат право на глас при следващото Общо събрание на централата.

С оглед на подписаните окончателни договори с Hawk-Еye Innovations Lmtd и предстоящото въвеждане на системата VAR в ППЛ, структурата на БФС беше допълнена със създаването на щатна длъжност „мениджър VAR“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews