Нидерландия срази САЩ и стигна 1/4-финалите на Мондиал 2022

Василен Петров 03 декември 2022 в 19:04 2139 1

Нидерландия срещу САЩ

Снимка Getty images

"Оранжевите" доминираха над съперника през повечето време и закономерно триумфираха.

Отборът на Нидерландия стана първият четвъртфиналист на световното първенство по футбол в Катар, след като срази САЩ с 3:1 на старта на елиминационната фаза. "Лалетата" не оставиха никакво съмнение в превъзходството си и с попадения на Мемфис Депай (10), Дейли Блинд (45) и Дензъл Дъмфрис (81) стигнаха до успеха. За американците почетно се разписа Хаджи Райт (76). По-късно днес е и вторият 1/8-финал от програмата за деня, като в него ще премерят сили Аржентина и Австралия. 

Още в 3-ата минута американските футболисти имаха възможност да открият резултата чрез нападателя Кристиан Пулишич, който излезе сам срещу вратаря Андриес Ноперт. Стражът обаче се намеси по великолепен начин, успявайки да скъси дистанцията и да спаси. 

В 10-ата минута "лалетата" изградиха скоростно нападение през центъра на игрището с пас по фланга към Дензъл Дъмфрис. Плеймейкърът напредна и видя перфектното включване на нападателя Мемфис Депай между бранителите на САЩ. Тогава Депай изстреля топката от 15 метра разстояние за 1:0. 

В 28-ата минута защитникът Върджил ван Дайк се извиси над всички и успя да засече опасно центриране, но ударът му с глава бе неточен.

В 42-ата минута настъпи оживление по трибуните, тъй като Тимъти Уеа опита изстрел от средно разстояние, но Нопер записа нова отлична намеса в своя актив, след като добре бе покрил левия ъгъл на вратата. 

В 46-ата минута бе реализиран втория гол за Нидерландия, след като Дъмфрис преодоля персоналния си пазач и пласира кълбото в свободна зона, до точката за изпълнение на наказателен удар, където полузащитникът Дейли Блинд с шут от движение съумя да удвои преднината на тима си. 

В 50-ата минута Тим Рийм получи топката след центриране от ъглов удар и нанесе удар в десния ъгъл на вратата, но бранител се намеси и изби кълбото встрани. 

В 54-ата минута "янките" Джовани Рейна подаде към Уестън Макени, а той стреля от границата на наказателното поле. Изстрелът обаче профуча над напречната греда. 

В 62-ата минута Коди Гакпо страхотно гърдира топката, връщайки в задна позиция към Депай. Играчът на Барселона нямаше добра засилка, но шутира опасно в очертанията, където стражът Мат Търнър атрактивно отрази в ъглов удар. 

В 71-ата минута Търнър се отчете с изумително двойно спасяване, съхранявайки минималните надежди на САЩ за промяна в развоя на срещата. Вратарят на Арсенал отрази изстрел на Теун Компайнерс, след което блокира и добавката с глава на Мемфис.

В 76-ата минута Пулишич центрира остро от фланга след грешка на Депай при изнасянето на топката. а тя се отрази в краката на нападателя Хаджи Райт и чрез залъгващо движение влетя в мрежата за 2:1.

В 81-ата минута Депай пусна подаване зад гърба на Антъни Робинсън към Дъмфрис, който безапелационно се разписа за крайното 3:1. 

    

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!