Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Най-големият стадион в Полша беше затворен

OFFNews 12 ноември 2022 в 12:20 1865 0

Стадион Народови в Полша

Снимка blogspot.cpm

Неизправност е причината за затварянето

Най-големият стадион в Полша и в столицата Варшава е затворен за неопределено време поради откриването на техническа неизправност в подвижната покривна конструкция.

"Поради откриването на проблема, след спешна консултация с проектанта на конструкцията, базираната в Щутгарт SBP, и с нейния изпълнител, италианската компания Cimolai, както и по съвет на експерти и от съображения за безопасност, ръководството на Националния стадион реши временно да го изведе от експлоатация", се казва в изявление.

По тази причина приятелската среща между националните отбори по футбол на Полша и Чили на 16 ноември беше преместена на друг стадион във Варшава.

"Тази повреда изглежда толкова сериозна в момента, че изключва използването на стадиона", каза полският министър на спорта Камил Бортничук.

"Щетите са толкова сериозни, че представляват опасност за сигурността", добави на пресконференция Влодимерж Дола, шеф на стадиона.

Националният стадион във Варшава е построен за европейското първенство по футбол през 2012 година. На 8 юни там се проведе церемонията по откриването на Евро 2012 и първата среща от турнира между отборите на Полша и Гърция (1:1), както и няколко мача от груповата фаза.

Стадионът, който струва 1,9 милиарда полски злоти (около 720 милиона долара по обменния курс по време на строителството), е с капацитет 58 000 зрители, оборудван е с двуетажен паркинг за 1700 автомобила, 40 асансьора и 34 ескалатора, както и специални инфраструктура за хора с увреждания.

Освен трибуни, ложи и съблекални, съоръжението разполага с магазини, конферентни зали и дори малък параклис. След първенството, благодарение на уникалния си сгъваем покрив, той се използва за концерти, различни шоу програми и дори театрални представления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews