Манчестър Сити спечели Суперкупата на Европа

OFFNews 17 август 2023 в 01:34 880 0

Футбол

Снимка Getty Images

Футболистите на Пеп Гуардиола грабнаха първи трофей за сезона

Манчестър Сити спечели Суперкупата на Европа. Англичаните играха без Бернардо Силва и Кевин де Бройне, но победиха драматично с 5:4 след изпълнение на дузпи Севиля, след като двата състава направиха равенство 1:1 в редовното време.

Двубоят започна с превъзходство за европейския клубен шампион. В осмата минута Нейтън Аке опита да застраши Ясин Буну, но вратарят на испанския отбор се справи с опасността. Десет минути след това вратарят на севилци отново се намеси решително след удар на Джак Грийлиш.

Носителят на трофея в Лига Европа за последния сезон Севиля поведе в 25-ата минута. Маркос Акуня центрира в наказателното поле на Сити, където Юсеф Ен-Несири надскочи Нейтън Аке и с помощта на гредата изпрати топката във вратата на английския клуб.

До края на първата част в горещото време в Пирея головите положения пред двете врати липсваха.

Севиля направи много сериозен пропуск пет минути след началото но второто полувреме. При бърза контра Лукас Окампос преодоля Кайл Уокър, след което подаде в наказателното поле за Юсеф Ен-Несири, който беше сам срещу Едерсон, но стреля в тялото на вратаря на Сити.

В 53-ата минута отново Ен-Несири имаше шанс да обстрелва Едерсон, но шутът му от малък ъгъл не създаде проблеми за "небесносините".

Манчестър Сити се добра до равенството в 63-ата минута. Родри центрира в наказателното поле и младият Коул Палмър отблизо с глава прати кълбото във вратата на отбора от Андалусия.

Севиля направи още един много сериозен пропуск в 65-ата минута. Мароканецът Ен-Несири пак беше изведен сам срещу Едерсон, но за пореден път не успя да преодолее бразилския вратар, който се отличи с още една стабилна намеса след почивката.

Пет минути по-късно Коул Палмър отне топката от Окампос, след което навлезе в наказателното поле на Севиля и отправи коварен удар, но Буну плонжира и изби топката.

В 79-ата минута неточност в защитата на Севиля позволи на Ерлинг Холанд да стреля, но ударът му от наказателното поле беше блокиран.

В последните секунди на редовното време удар с глава на Нейтън Аке след центриране от фаул на Фил Фоудън беше спасен от Ясин Буну.

При дузпите футболистите на Манчестър Сити реализираха петте удара от бялата точка, докато Неманя Гудел стреля в напречната греда за Севиля и по този начин "небесносините" триумфираха за първи път в историята си със Суперкупата на Европа. Мениджърът на Сити - Пеп Гуардиола, печели трофея за общо четвърти път в кариерата си.

Мач за Суперкупата на Европа по футбол:

Манчестър Сити (Англия) - Севиля (Испания) 5:4 след изпълнение на дузпи, 1:1 в редовното време (0:1)
голмайстори: 0:1 Юсеф Ен-Несири 25, 1:1 Коул Палмър 63
при дузпите:
1:0 Ерлинг Холанд
1:1 Лукас Окампос
2:1 Хулиан Алварес
2:2 Рафа Мир
3:2 Матео Ковачич
3:3 Иван Ракитич
4:3 Джак Грийлиш
4:4 Гонсало Монтиел
5:4 Кайл Уокър
5:4 Неманя Гудел - греда
жълти картони: Ерик Ламела, Лоик Баде, Хуанлу (Севиля)
главен съдия: Франсоа Летешие (Франция)
стадион "Георгиос Караискакис", Пирея

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!