Лудогорец отпадна от Шампионската лига

OFFNews 02 август 2023 в 00:21 2375 0

Футбол

Снимка Официален сайт на Лудогорец

"Орлите" не успяха в Любляна

Лудогорец загуби от Олимпия (Любляна) с 1:2 във втория мач от втория кръг на квалификациите за Шампионската лига и напуска турнира. Разградчани имаха невероятен шанс да пратят мача в продължения, но капитанът Кирил Десподов пропусна дузпа в 11-ата минута на добавеното време. Така шампионите продължават да минават в европейските си мачове през истински драми, но този път тя беше с негативен знак за тях и привържениците им.

Олимпия се класира за третия кръг с общ резултат 3:2 и ще спори с турския първенец Галатасарай. Лудогорец слиза в турнира Лига Европа и там в третия кръг очаква загубилия от двойката Астана (Казахстан) - Динамо (Загреб, Хърватия).

След 1:1 в първата среща двата отбора и днес на стадион Стожице в словенската столица прекараха по-голямата част от времето при същия резултат. Домакините от Олимпия вкараха за 2:1 в 92-ата минута чрез вездесъщия си капитан Тими-Макс Елшник, а Десподов пропусна дузпа малко по-късно. Двамата вкараха и головете в първите 20 минути на срещата.

Ивайло Петев опита да изненада словенците с няколко промени, като дебют за разградчани в Европа направи испанското им попълнение Франсиско Идалго-Сон. Вердон влезе в средата на защитата вместо Игор Пластун, а Педро Нареси измести Якоб Пьотровски в центъра на халфовата линия.

В 15-ата минута Лудогорец създаде първата си добра атака, като топката беше доставена на 6-7 метра от голлинията. Янков и Тисера не успяха да стрелят, шут на Нареси с левия крак беше блокиран. При опита атаката да продължи лудогорци спечелиха фаул. Капитанът Кирил Десподов изпълни по прекрасен начин до лявата греда и не остави шансове на вратаря Видовшек. Но само три минути по-късно домакините изравниха чрез капитана си Елшник, който на задна греда беше най-съобразителен и прати топката в мрежата. Жорже Силва изпълни свободен удар от централната зона.

Домакините постепенно станаха по-активни и в 33-ата минута Свит Сешлар получи топката близо до точката за дузпа след чудесна контраатака. Силният му удар обаче "кацна" на сглобката на гредите и излезе в аут. Последваха нов бомбен изстрел на Сешлар, който беше спасен от Падт, както и такъв на Руи Педро, отново отразен.

Още от самото начало на второто полувреме и двата отбора се вкопчиха в атаки, а в 58-ата минута попадение на Десподов беше отменено заради засада, след като капитанът направи чудесна комбинация с Доминик Янков. В 68-ата минута домакините имаха претенции за дузпа след единоборство между Оливие Вердор и резервата Лукас, но от телевизионните повторения стана ясно, че съдията от Германия правилно е оставил играта да продължи.

След 70-ата минута Лудогорец взе надмощие и в 74-ата минута Якуб Пьотровски стреля много силно. И точно когато българските шампиони бяха по-добрия отбор, трябваше да продължат с 10 човека. Новото им попълнение Франсиско Идалго-Сон си извади червен картон заради удар без топка срещу Руи Педро от дoмакините.

Въпреки че бяха останали с 10 човека на терена, гостите от България можеха да изтръгнат победата. Ударът на резервата Спас Делев обаче се отби в страничната греда, а вратарят Видовшек не реагира. Във втората минута на добавеното време обаче Олимпия наказа пасивната защита на българския отбор. Капитанът Тими-Макс Елшник беше неудържим и при едно центриране от ъглов удар изпревари Аслак фон Витри, който закъсня да го блокира на шпагат и с мощен изстрел наказа Падт.

Но Лудогорец не беше приключил мача. Лудогорци стигнаха до дузпа в 11-ата минута на добавеното време, която беше спечелена от Спас Делев. Появилият се като смяна футболист беше подкосен в наказателното поле, след като атака на разградчани беше завършена с шут от Франко Русо. Вратарят Видовшек отби топката, тя отиде наляво, където Делев финтира един защитник, но беше препънат. Съдията Дингерт от Германия първоначално не отсъди нарушение, но след преглед на колегите му от стаята за видеоповторения (ВАР) коригираха пропуска му.

Десподов застана зад топката, но вратарят улови посоката и спаси изстрела, което беше и последното действие в драматичния мач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика