Клубовете в Европа делят баница за 1,7 милиарда евро

И Лудогорец имат гарантиран над милион евро от ШЛ, където отпаднаха

OFFNews 16 август 2017 в 20:45 3282 0

На 1.7 милиарда евро възлиза баницата, която ще си разделят клубовете в европейските клубни турнири. 1,3 милиарда от тях се падат на Шампионската лига.

 В това число попадат както отпадналите още в първия квалификационен кръг, така и победителите в турнира, съобщава (УЕФА в изявление на официалния си уебсайт.

От централата уточняват, че приходите от комерсиалните права за Шампионската лига, Лига Европа и Суперкупата на Европа ще бъдат около 2.35 милиарда евро. Наградният фонд за трите турнира е близо 1.7 милиарда евро, като 1.318 милиарда евро са за участниците в Шампионската лига и суперкупата на Европа, а 400 милиона са за тези от Лига Европа.

Освен това, 12 процента от общия оборот (или 282 милиона евро), ще бъдат използвани за покриването на организационни и административни разходи. Фондът за солидарност пък възлиза на 8.5 процента (199.7 милиона евро).

Сметките показват, че 32-та клуба от груповата фаза на Шампионската лига имат гарантирани минимум по 12.7 милиона евро всеки, като сумата може да нараства с по 1.5 милиона евро за победа и по 500 хиляди евро за равен.

Пачките скачат за елиминациите, където 16-те отбора ще получат по 6 милиона евро. За четвъртфиналистите са предвидени други 6.5 милиона евро, а за полуфиналистите - по 7.5 милиона за всеки. Победителят в турнира ще получи 15.5 милиона евро, а вицешампионът - 11 милиона евро.

Тоест, шампионът в турнира може да прибере максимум 57.2 милиона евро от наградния фонд, без да бъдат изчислявани маркетинговите му приходи.

Гореспоменатият фонд за солидарност пък представлява следното: Всеки клуб, който е играл в Шампионската лига през тази година, но не е достигнал до груповата фаза, Лудогорец, има гарантирана сума за участие.

Тя възлиза на 260 хиляди евро, като Лудогорец ще се облажи със сигурност. Освен този четвърт милион участниците в първия квалификационен кръг ще получат по 220 хиляди, във втория - по 320 хиляди, а в третия - по 420 хиляди. Именно тук отпадна и Лудогорец. Отпадналите в плейофите пък прибират сбора от наградния фонд за участие в първите два кръга и гореспоменатите 260 хиляди евро.

Тоест, Лудогорец има гарантиран 1,22 милиона евро от участието в Шампионската лига, в Лига Европа тепърва ще заработва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови