Кирил Десподов - звездата на националния отбор

Василен Петров 27 септември 2022 в 13:05 1694 0

Кирил Десподов

Снимка Getty Images

Кирил Десподов постепенно се превърна в лидера на националния отбор

Кирил Десподов донесе успеха на България над Северна Македония в скандалния мач в Скопие, който ще бъде запомнен с освиркването на националния ни химн от публиката на "Тоше Проески Арена". Поведението на привържениците сякаш запали искрата у националите, които мъжки защитиха националната чест, а еманацията беше победният гол именно на Десподов, който е с корени от Югозападна България. Подиграван през годините като Космонавта, той вече запуши устите на скептиците. Нека се върнем назад във времето и да проследим развитието му от юноша в Благоевград до лидер на "лъвовете".

Кирил Василев Десподов е български футболист, роден на 11 ноември 1996 година в Кресна, който защитава цветовете на Лудогорец Разград и националния тим на България. Той е продукт на детско-юношеската школа Академия Литекс. Играе предимно като централен нападател, но има способността да бъде ляво и дясно крило.

Десподов стартира своя футболен път в Пирин 2001, а едва след година участва в ежегодните тестове на академията, на които бива одобрен от ръководството на школата. Състезавал се е във всяка възрастова формация на „оранжевите“.

Дебютира за първия състав на 12 май 2012 година, под ръководството на легендата на българския футбол Христо Стоичков в шампионатна среща с Калиакра Каварна, която приключва при резултат 5:0 за Литекс. По онова време Кирил е само на 15 години и 7 месеца, с което се превръща във втория най-млад дебютант в историята на „А“ футболна група. Пред него е единствено рекордьорът Георги Соколов, който прави дебют в мъжкия футбол на 15 години и 5 месеца през вече далечната 1957 година.

Първото попадение на младока идва на 6 август 2012 година в контролен мач срещу Спартак Плевен, който носи и победата. Първият си гол в елита на българския футбол пък записва на 10 август 2013 година при категоричния успех с 5:1 срещу тима на Пирин Гоце Делчев. По този начин Десподов става най-младия играч в цялата история на Литекс Ловеч, който се разписва в мач от групата на майсторите – 16 години и 9 месеца. През ноември 2014 година подписва своя първи професионален договор.

През 2016 година подписва контракт с ЦСКА. На 29 април 2017 година се разписва във вратата на Левски София по време на „Вечното дерби“, завършило 3:0 в полза на „червените“. През 2018 година печели най-ценното индивидуално отличие в родния футболен елит – Футболист №1 на България. Това е годишна награда, която се връчва на най-добрия играч за конкретен сезон. Победителят се избира от акредитирани журналисти чрез гласуване. До 2019 година Десподов записва общо 71 мача за „армейците“, в които поразява целта 20 пъти.

На 30 януари 2019 година осъществява огромен трансфер в италианската Серия А, в редиците на Каляри. Ръководството на клуба плаща сумата от 4 000 000 евро, за да си осигури услугите на проспериращия стрелец. Там обаче не показва на какво е способен и за 2 сезона записва едва 5 мача, повечето от които стартира от резервната скамейка, и нито един гол.

На 2 септември 2019 година е отстъпен под наем в австрийския Щурм до края на сезона. В австрийското първенство Десподов успява да си възвърне радостта от играта и за 21 срещи отбелязва 8 попадения.

Впоследствие, на 5 октомври 2020 година прави доста изненадващ завой в своята кариера, завръщвайки се в българския шампионат, но с екипа на Лудогорец Разград, отново под наем, с опция за закупуване. В първите 24 часа след сензационното завръщане мрежата прелива от стотици колажи на футболиста, като мнозина фенове напомнят за публикацията му във Фейсбук от 2017 година, гласяща следното: „Днес на контрола в Австрия ЦСКА имаше повече фенове, отколкото „Лудогорец“ когато стана шампион. Някои неща не се купуват с пари, само ЦСКА!“. Следват нецензурни думи и постоянни освирквания по време на изявите, а за привържениците на ЦСКА той е просто ги е предал. На 1 юли 2021 година е откупен изцяло от италианския клуб.

По отношение на националния отбор на България, Кирил се изявява за първи път на 7 февруари 2015 година в нулево равенство с Румъния, в приятелски мач, заменяйки колегата си Станислав Манолев. Повикан е за квалификационната фаза за Световното първенство в Русия през 2018 година срешу отбора на Нидерлания, но остава резерва. На 23 март 2018 година играе срещу Босна и Херцеговина, влизайки на мястото на Спас Делев малко след 60-ата минута. След 8 месеца, на 13 октомври същата година, се разписва за домакински успех срещу състава на Кипър в мач от турнира Лига на нациите. До момента е изиграл 33 мача за „лъвовете“, в които има 8 гола и 6 асистенции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews