Катар 2022: Последният шанс на Роналдо да прибере златото, което му липсва

Василен Петров 18 ноември 2022 в 13:09 1476 1

Португалия

Снимка GettyImages

"Иберийците" ще се стремят да повторят подвига от 2016 година, но този път на световно първенство.

Португалия е един от главните претенденти за спечелване на Световното първенство в Катар, а качеството в редиците им е живото доказателство.

Тимът включва комбинация от млади таланти, от които се очаква да покоряват световни върхове, и ветерани, чиито подвизи на клубно и национално ниво свидетелстват за тяхната важна роля. 

Прозвището на националния отбор по футбол на Португалия е същият като на Бразилия - "селесао".  

Стадионът, на който се провеждат двубоите на "мореплавателите", е Националния стадион "Хонра", намиращ се до река Жамор в град Оейраш, окръг Лисабон, по-известен още като "Ещадиу Насионал до Жамор". 

Възход през 60-те години на 20-и век 

По време на Световното през 1966 година в Англия тимът успя да блесне по невиждан дотогава начин. Португалците са предвождани от един от най-великите футболисти в историята - Еузебио да Силва Ферейра. В своята група те печелят победи срещу Унгария с 3:1 (Жозе Аугусто в 1-вата и 67-а минута, Жозе Торес в 90-ата минута, Ференц Бене в 80-ата минута), срещу България с 3:0 (Вуцов с автогол в 17-ата минута, Еузебио в 38-ата минута, Торес в 81-ата минута) и срещу Бразилия с 3:1 (Антонио Симойеш в 16-ата минута, Еузебио в 27-ата и 85-ата минута, Рилдо Менезес в 70-ата минута). 

Така се стига до полуфиналния сблъсък с домакините, който е определен за най-спортсменския мач в историята на световните първенства, тъй като френският съдия Швинт отсъжда първото нарушение в 22-рата минута. Крайният резултат от срещата е 2:1, след като Боби Чарлтън отбелязва 2 попадения в 31-вата и 79-ата минута, а Еузебио намалява пасива в 83-ата минута от наказателен удар. 

"Мореплавателите" все пак съумяват да се окичат с бронзовите медали след успех срещу СССР с 2:1. Еузебио открива резултата в 13-ата минута от дузпа, а Анатолий Банишевски възстановява равенството в 43-ата минута. Решаващият гол е дело на Торес в 88-ата минута. 

И до ден днешен това е най-доброто класиране на португалците на Мондиал. 

Покоряване на европейския връх през 21-ви век 

Европейското първенство през 2016 година във Франция бе изключително оспорвано и с редица изненади. Тогава за първи път в континентална надпревара участваха 24 отбора, вместо 16. Експериментът се оказа изключително успешен.

Португалия не достигна до титлата с постоянно и убедително представяне, а напротив - финишира трети в групата си и се класира за осминафиналната фаза като един от най-добрите трети тимове. Футболистите на Фернандо Сантош, предвождани от Феномена Кристиано Роналдо, не спечелиха нито един от мачовете, регистрирайки равенства с Исландия 1:1 (Луиш Нани в 31-вата минута, Биркир Бярнасон в 50-ата минута), с Австрия 0:0 и с Унгария 3:3 (Нани в 42-ата минута, Роналдо в 50-ата и 62-ата минута, Золтан Гера в 19-ата минута, Балаж Джуджак в 47-ата и 55-ата минута). 

На финала португалците се изправиха срещу Франция. Надеждите за триумф на "иберийците" изглеждаха прекършени, когато в 8-ата минута Роналдо бе контузен след брутално влизане на Дмитрий Пайет. Капитанът бе изнесен на носилка, а на негово място се появи Рикардо Куарешма. Французите владееха инициативата, но голове не бяха отбелязани до края на редовното време. 

В 109-ата минута обаче отборът стигна до изумително попадение на Едер, който с изстрел от 23 метра не позволи на вратаря Юго Лорис да реагира. 

Богатството в състава през 2022 година 

Наставникът Фернандо Сантош официално обяви групата от 26 футболисти, които ще участват на Мондиала в Катар.

Голмайстор номер 1 на всички времена Кристиано Роналдо ще поведе тима на пето поредно световно първенство. 37-годишният футболист на  Манчестър Юнайтед е един от тримата играчи на Червените дяволи, на които Сантош гласува доверие, наред с плеймейкъра Бруно Фернандеш и десният бек Диого Далот.  

Вратари: Диого Коща, Руи Патрисио, Жозе Са

Защитници: Жоао Кансело, Диого Далот, Пепе, Рубен Диаш, Данило Перейра, Антонио Силва, Нуно Мендеш, Рафаел Герейро

Халфове: Уилям Карвальо, Рубен Невеш, Палиня, Бруно Фернандеш, Витиня, Отавио, Матеуш Нунеш, Бернардо Силва, Жоао Марио

Нападатели: Кристиано Роналдо, Жоао Феликс, Рафаел Леао, Рикардо Орта, Андре Силва, Гонсало Рамош 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови