Кънчо Кашеров пред Nostrabet: Радвам се, че започват да залагат на беройци в Берое

OFFNews 31 януари 2023 в 15:15 2426 0

Кънчо Кашеров

Снимка Nostrabet

Кънчо Кашеров, бивш футболист на "Берое"

Берое е доста активен през зимния трансферен прозорец и привлече девет попълнения, като очакванията са те да повишат отборната класа. Сред тях са четирима българи, сърбин, хърватин, бразилец, албанец и национал на Гвинея-Бисау.

Nostrabet потърси легендата на клуба в града на липите Кънчо Кашеров, за да разбере от него какво мисли за новите играчи, какво очаква от родния си тим напролет и как смята, че ще продължи да се развива занапред. Мнението на беройско име като Кашеров винаги е ценно за поколенията, тъй като той бе една от големите фигури в славния тим на Берое, донесъл единствената му до този момент шампионска титла. С националния отбор пък универсалният бивш футболист е ставал европейски шампион за юноши.

Г-н Кашеров, харесва ли Ви селекцията на Берое?

Аз имам доверие на Николай Киров и се надявам, че с тези попълнения, които се вземат, ще се стабилизира отборът, напролет ще играем по-добре и ще имаме по-добри резултати. Защото отборът и градът не заслужават това място, на което се намира Берое. Вярвам, че треньорското ръководство си е направило сметки и е избрало футболистите, които са ни нужни и ще свършат работа.

Разполага ли Берое вече с балансиран състав?

Предвид това, че ни напуснаха някои играчи, а други бяха продадени, е закономерно да се подсилим на всички постове и се надявам, че вече има голяма вътрешна конкуренция. Може би времето няма да стигне новите да се обиграят напълно с останалите, но пък синхронът и връзките между отделните линии ще се подобряват с мачовете, тъй като един почти нов отбор не се гради за 20 дни.

На лагера в Турция бяха взети и шестима юноши на клуба, като двама от тях – Дамян Йорданов и Васил Василев, вкараха и голове.

Аз това отдавна искам да го виждам – да започнат да привличат наши юноши в мъжете и да се дава шанс на младите ни момчета. Радвам се, че тези треньори искат да работят с талантливите ни кадри.

Но и младите сами трябва да покажат, че заслужават треньорското доверие.

Всичко зависи от колектива, по-опитните трябва да подадат ръка на младите, а не да ги отстраняват. Ако този колектив е сплотен на терена и извън него, мисля, че младите ще успяват.

Какво мислите за друг беройски кадър – Божидар Пенчев, който от есента вече се налага в представителния тим?

Божидар е с безспорни качества, но малко забавихме неговото развитие. Още Херо като беше треньор, го вземаше при мъжете и аз ходих да гледам тренировките. Но не ми стана приятно как по време на двустранна игра, вместо да играе, му даваха потника да бъде страничен съдия. А Божидар полагаше усилия и се стараеше да става по-добър и по-добър, стигна и до младежкия национален тим. При него нещата вече се нареждат, важното е да бъде здрав.

Говорил съм също и с Теньо Минчев, и с Васил Драголов, и те ми казаха, че Берое е най-силен, когато има беройци в състава.

Това е самата истина. Ние, когато станахме шампиони, бяхме от школата на Берое. Лека му пръст на Христо Младенов, залагаше смело на беройци. Даже си спомням, че всеки вторник, ние, младите, играехме срещу мъжете. Такива мачове са ставали оспорвани, че просто оттам започваш да израстваш. Аз съм играл срещу Петко Петков, Бог да го прости, учил съм се от неговото движение, той и другите батковци ми подсказваха: тук трябва да застанеш, тук трябва да покриеш, тук да изчакаш.

Да разбирам ли, че отново е дошло времето Берое да има в състава свои рожби?

Това ще бъде правилната политика за развитието на клуба, още повече, че ние не разполагаме с богат финансов ресурс като други отбори. Трябва да се спре с тази порочна практика, да се предлагат договори за 6 месеца или за 4 месеца на пришълци, които идват и си отиват, без да оставят следа.

Но сам разбирате, че само с юноши на клуба няма да се получи?

Аз не към казал само с наши юноши, но нека да има достатъчно такива. От 20 наши деца, все ще излизат двама-трима от набор. Дори и един-двама да са, пак ще е добре. Така и треньорите ще имат стимул за работа в школата да ги развиват тези деца. Не може един треньор да е взел едно дете на 12 години и когато стане на 19 години, да го пратят да се обиграва в долните групи. Едно, че там нивото е ниско, и второ, там тренират два-три пъти в седмицата, а когато отиват на лагери, мъкнат дамаджаните с виното. Няма ли дисциплина, няма ли колектив, не се се изграждат играчи.

Как трябва да се извърши това внедряване на млади беройци в мъжкия тим?

Треньорите на мъжете задължително трябва да гледат момчетата от школата ни. Да, случвало се е талантите ни да падат с по 8, 9 на нула или на един, но ако знаят, че ги гледат редовно, един слаб мач ще направиш, втори слаб мач, но като виждаш, че те наблюдават, ще се стремиш да подобряваш формата си. Друго е, когато се показва отношение към юношите и те усещат, че могат да станат футболисти. Не е казано, че 11 наши млади момчета трябва да влязат при мъжете, а и няма да е редно. Но пак давам за пример нашето поколение, когато методично беройски юноши се налагаха в мъжете. Първо Теньо, после аз, след това Драголов, Стефан Динев, Стоян Бончев, после и други.

Вярно ли е, че сте настоявали още преди време пред Петър Хубчев да налага юноши от школата?

Да. Спомням си, че при Хубчев Берое беше в шестицата и никой не можеше да ни мръдне от шестото място. Зададох му въпроса, защо не пусне младоци да се развиват в оставащите 3-4 кръга до края на първенството. А той ми отговори: Защото играем за премии. Така беше изобщо през последните години, нашите момчета не ги пускаха да играят и ги пускаха без финансов иск да си тръгват.

Г-н Кашеров, къде очаквате да се класира Берое напролет?

Мисля, че може да се преборим да влезем във втората четворка и да завършим спокойно първенството. По-важно е обаче тези наши момчета от школата, които сега са в мъжете, да получават колкото се може повече игрови минути. Аз съм разочарован, че по миналата година не дадохме шанс на едно талантливо наше поколение и не само загърбихме перспективни беройци, но и ги отказахме от футбола. Едни от тях станаха студенти, а други заминаха за Англия и Германия. Това не трябва да се повтаря занапред.

Какво бихте казали на публиката на Берое?

Нашите фенове са верни и всеотдайни, но се преобразиха малко и искат само победи. Те трябва да се съобразят, че финансовото положение на клуба не е цветущо, и да подкрепят винаги отбора, за да може играчите, в това число и най-младите, да се развиват и да играят за честта и славата на Берое и на Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови