Играч отново обвини Муслин в корупция

Много странна история със сръбския специалист, който водеше и Левски

OFFNews 14 ноември 2019 в 18:48 1903 0

Бившият нападател на Локомотив (Москва) Есау Каниенда (37) даде интервю пред руския спортен сайт championat.com, в което обяснява как е напуснал клуба през 2006 г. По неговите думи тогавашният старши-треньор Славолюб Муслин (66) му поискал по 2500 долара на месец, за да го остави в отбора.

Цитатът на Каниенда: „Муслин каза: „Ако искаш да останеш в Локомотив, трябва да плащаш”. Аз веднага отказах: „Така не мога да играя. Ако трябва, без проблеми ще се върна в Ростов”, заявява Есау.

Муслин бързо опроверга всичко:

„Когато аз бях в Локомотив, Каниенда не играеше там. Аз дойдох през януари 2006 година и тогава там нямаше такъв играч. Никога през живота си не съм го виждал и не разбирам защо той говори такива неща. Освен това, даже не знаех, че той въобще някога е играл в Локомотив. Когато си тръгнах от клуба, също не съм го чувал. За какво ми е всичко това? В Локомотив взимах по 100 000 долара на месец, а ще искам от играчи по 2500?” – обясни сръбският специалист.

Руските медии се заравят малко по-дълбоко в тази история и резултатите са доста противоречиви.

Каниенда е първият футболист от Малави подписал с клуб от Европа. Той отива в Русия след успешен престой в ЮАР, където става голмайстор на първенството. С екипа на Ростов той прави впечатляващи мачове и е привлечен в Локомотив (Москва). След само шест месеца в столичния клуб той бе преотстъпен. Днес все още играе в ЮАР.
Локомотив обявява назначението на Муслин през декември 2005 година. Тогавашният президент на клуба Валерий Филатов потвърждава новината на 12 декември.

„До 21 декември Муслин има ангажимент към Локерен. След това в Белгия започва зимната пауза и клубът ще си търси нов треньор, а Муслин идва при нас”, заявява Филатов тогава. Важно е да се отбележи, че това не се разминава много с версията, защото е напълно възможно договорът му с Локомотив да е влизъл в сила от началото на януари.

Тогава Каниенда не заминава на зимните лагери.

Локомотив провежда ранни лагери заради мачовете в турнира за Купата на УЕФА (на 15 февруари отборът играе със Севиля, а първенството започва в средата на март). На 9 януари „железничарите” излитат за ОАЕ. Муслин взима 28 играчи, а Каниенда не е сред тях. На 27 януари се провежда втори лагер, но Есаул не пътува и за Испания.

Нападателят е картотекиран за Купата на УЕФА

На 31 януари (отборът все още е на лагер) Локомотив подава заявка за картотекиране в европейските клубни турнири. Клубът отписва напусналите Овчинников, Хохлов и Руополо, но Каниенда е в списъка от 23-ма картотекирани. На 10 февруари Каниенда се връща в Ростов.

Както разквазва самият Каниенда, чрез сина на Виктор Бондаренко (бивш треньор на Динамо и СКА) Мусилн му предал, че е по-добре да напусне Локомотив.
Напълно възможно е Муслин нито веднъж да не е виждал Каниенда – играчът не е пътувал на лагерите и не е тренирал с отбора.

Но във всичко смущават два момента:

1. Ок, Муслин не се е срещал с Кандиенда, но възможно ли е треньорът да не знае, че в отбора му има такъв нападател, който е картотекиран за Купата на УЕФА?
2. Това не е първият случай, в който Муслин е обвинен, че е искал рушвети от свои играчи.

През 2016 година бившият футболист на Краснодар Олег Самсонов разказва, че Муслин може би е взимал пари от играчи, когато е работил в клуба от 2011 до 2013 година. Тогава сърбинът беше обвинен, че е взимал част от заплатите на футболисти, които е привличал в Краснодар по време на престоя му там. Разкритието прави бившият играч на тима Самсонов, който твърди, че заради схемите на Муслин е бил принуден да сложи край на кариерата си, а е мечтаел да стигне до националния.

"През 2011 г. подписах за три години с Краснодар. След шест месеца само ми предложиха да се върна в Криля Советов при съществено намалена заплата. Отказах и ме изпратиха в дубъла, където доиграх остатъка от договора си. Всичко стана изведнъж. Първият ми сезон свърши, върнах се от ваканцията и ми съобщиха, че няма да пътувам с отбора на лагер. Попитах защо. Муслин ми каза, че е привлякъл на моята позиция футболист от Локомотив, където е бил треньор преди това. Говорих с шефовете. Те бяха безсилни, защото не искаха да се месят на Муслин. После разбрах, че той е взимал пари от тези привлечени от него футболисти. Надписвал е премии, процент от заплатата - по тази схема е действал. Заради отказа да си тръгна се опитаха да ме съсипят от тренировки. Първата ми беше в 7,30, след това имаше други две в 13 и 18 ч., а в 21,45 влизах във фитнеса. Всички очакваха след две седмици да се откажа и да разтрогнат договора с мен, но аз издържах", разказва Самсонов.

Тогава Муслин отхвърля всички обвинения и декларира готовност да се яви на детектор на лъжата. Малко след това заплашва, че ще заведе дело за клевета срещу Самсонов.
Само половин година по-късно, преди участието си на Евро 2016, Русия играе приятелски мач със Сърбия (с треньор Муслин). На пресконференцията преди мача той е попитан докъде е стигнало делото за клевета. Муслин отговаря, че формулировките на Самсонов са прекалено неясни и адвокатите му са го посъветвали да не започва дело.

Припомняме ви, че в края на март 2002 година Муслин е назначен за старши-треньор на Левски (София), заменяйки на поста Рюдигер Абрамчик. Под негово ръководство Левски печели дубъл. През април 2003 е уволнен поради слаби резултати, изоставайки на 8 точки от лидерите. Преди и след Левски Муслин води Цървена звезда (Белград), от който тръгва към Локерен и Локомотив (Москва).

Без да изчерпва темата тази история хвърля светлина върху някои порочни схеми, които се практикуват в много първенства (включително и нашето). Заради взаимния интерес на замесените директори, мениджъри, треньори и играчи, върху тях тегне своеобразна омерта и много рядко някой футболист си позволява да говори за това. От друга страна е ясно, че най-ощетени от тези схеми са клубовете, феновете, принципните играчи и футболът в тези първенства и страни като цяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови